Последни новини
Home / Законът / С пример ала Орбан кариерните бонуси за ВСС и орязването на съсловните организации минаха на първо четене

С пример ала Орбан кариерните бонуси за ВСС и орязването на съсловните организации минаха на първо четене

Defakto.bg

Със 116 „за“, 6 „против“ и 52 „въздържали се“ депутатите приеха на първо четене промените в съдебния закон, предложени от ГЕРБ и патриоти.

Проектът стана известен най-вече с две неща – даването на нови кариерни бонуси на отиващите си членове на ВСС и финансовото орязване на съсловните организации на магистрати и служители. Въпреки протестите на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите, Съюза на юристите, на Сдружението на служителите в администрацията на съдебната власт, както и на 19 авторитетни неправителствени организации поправките бяха пуснати от правната комисия, а днес и от пленарната зала. Начело на петимата вносители е шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

А в пленарна зала проектът бе защитаван с примера за Унгария като държава, която ограничава влиянието на неправителствените организации, съобщи БНР.

„Аз чух тази сутрин, че са казали, че господин Дани Кирилов прилича на Виктор Орбан и направо мога да го поздравя за такъв комплимент. Българската държава осигури много добро заплащане на българските магистратги и така трябва да бъде. Да бъдат така добри от членски внос да защитават каквото намерят за добре, техните интереси. Не може чужди фондации – американски, руски, ирански, арабски или така нататък да финансират българските магистрати!“, обяви Георги Марков, сега депутат от ГЕРБ.

Всъщност проектът забранява всякакво „външно“ финансиране на съсловните организации, включително и европейско, както и участието на магистрати в организации дори на юристи. След заръка на премиера Бойко Борисов средствата от ЕС да отпаднат от това вето, Данаил Кирилов обеща за второ четене да разрешат финансирането от ЕС и от европейското икономическо пространство. Такава беше и препоръката на главния прокурор Сотир Цацаров. Други притеснителни текстове премиерът и обвинител №1 не видяха.

Като скандални обаче се определят и поправките, предвиждащи след изтичането на мандата им членовете на ВСС да се завръщат не на предишните си места на съдии, прокурори и следователи, а „в равен по степен орган на съдебната власт“. Което най-вече гарантира оставането на кадровиците в София. А Емил Димитров-Ревизоро заяви, че за второ четене ще поиска членовете на съвета да бъдат и повишавани.

В правната комисия срещу поправките скочи само Крум Зарков от БСП, а съпартийците му обявиха, че ще са „въздържали се“.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.