Последни новини
Home / Законът / С пример ала Орбан кариерните бонуси за ВСС и орязването на съсловните организации минаха на първо четене

С пример ала Орбан кариерните бонуси за ВСС и орязването на съсловните организации минаха на първо четене

Defakto.bg

Със 116 „за“, 6 „против“ и 52 „въздържали се“ депутатите приеха на първо четене промените в съдебния закон, предложени от ГЕРБ и патриоти.

Проектът стана известен най-вече с две неща – даването на нови кариерни бонуси на отиващите си членове на ВСС и финансовото орязване на съсловните организации на магистрати и служители. Въпреки протестите на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите, Съюза на юристите, на Сдружението на служителите в администрацията на съдебната власт, както и на 19 авторитетни неправителствени организации поправките бяха пуснати от правната комисия, а днес и от пленарната зала. Начело на петимата вносители е шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

А в пленарна зала проектът бе защитаван с примера за Унгария като държава, която ограничава влиянието на неправителствените организации, съобщи БНР.

„Аз чух тази сутрин, че са казали, че господин Дани Кирилов прилича на Виктор Орбан и направо мога да го поздравя за такъв комплимент. Българската държава осигури много добро заплащане на българските магистратги и така трябва да бъде. Да бъдат така добри от членски внос да защитават каквото намерят за добре, техните интереси. Не може чужди фондации – американски, руски, ирански, арабски или така нататък да финансират българските магистрати!“, обяви Георги Марков, сега депутат от ГЕРБ.

Всъщност проектът забранява всякакво „външно“ финансиране на съсловните организации, включително и европейско, както и участието на магистрати в организации дори на юристи. След заръка на премиера Бойко Борисов средствата от ЕС да отпаднат от това вето, Данаил Кирилов обеща за второ четене да разрешат финансирането от ЕС и от европейското икономическо пространство. Такава беше и препоръката на главния прокурор Сотир Цацаров. Други притеснителни текстове премиерът и обвинител №1 не видяха.

Като скандални обаче се определят и поправките, предвиждащи след изтичането на мандата им членовете на ВСС да се завръщат не на предишните си места на съдии, прокурори и следователи, а „в равен по степен орган на съдебната власт“. Което най-вече гарантира оставането на кадровиците в София. А Емил Димитров-Ревизоро заяви, че за второ четене ще поиска членовете на съвета да бъдат и повишавани.

В правната комисия срещу поправките скочи само Крум Зарков от БСП, а съпартийците му обявиха, че ще са „въздържали се“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.