Последни новини
Home / Законът / Трима от ГЕРБ предлагат: Освен ВИП-клиенти и ВИП-правила за спецправосъдието

Трима от ГЕРБ предлагат: Освен ВИП-клиенти и ВИП-правила за спецправосъдието

Defakto.bg

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов и зам.-председателят на ВКС Павлина Панова се оказаха ,,в различни посоки“ за промените в НПК

Оспорваните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предвиждащи делата за ,,високата“ корупция да се прехвърлят на спецправосъдието, нарастват с нови идеи. Които на практика дават на спецпрокуратурата и на спецсъда не само ВИП-клиенти, но и ВИП-правила за работата им.

Това стана ясно на емоционално заседание на правната комисия, на което проектът за НПК трябваше да се разгледа за второ четене. И да отпътува към пленарната зала с идеята окончателно да се гласува преди лятната ваканция. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни пришпорването с  ,,поети ангажименти“, включително пред Европа.

Авторът, авторът!

Въпреки че част от текстовете въвеждат евродиректива и рамково решение в българския НПК, основните промени хич не звучат европейски. На прицел най-вече са предложенията за прехвърлянето на делата за длъжностни присвоявания, подкупи, пране на пари, безстопанственост и още куп  ,,корупционни“ престъпления, извършени от членовете на МС, депутати, магистрати, шефовете на НОИ, НАП, НЗОК, митниците и други от Софийския градски съд към спецсъда.

Още в предния мандат на ,,Борисов“-2, когато бе изработен проектът, съдии, адвокати, правозащитници предупредиха: това превръща спецправосъдието в извънреден съд, което е противоконституционно. Очевидно не бяха чути – освен че въпросните поправки без корекции бяха преповторени и от „Борисов“-3 (вносител на проекта за НПК е Министерският съвет), сега депутати от ГЕРБ ги и доразвиват.

  • Така за второ четене Данаил Кирилов, Анна Александрова и Йорданка Фикирлийска предлагат ,,особени“ срокове за разследване на делата, подсъдни на спецсъда, както и за времетраенето на мерките за неотклонение на обвиняемите по тях. Конкретно: докато за останалите случаи срокът на разследването е 2 месеца (с възможност за удължаване), при ,,спецовете“ той става 1 година, с възможност за удължаване до 6 месеца и последващи удължавания до 3 месеца. И още – докато в останалите случаи абсолютният максимум на мерките за неотклонение, наложените забрани и запори спрямо обвиняеми е година и половина, в делата на спецправосъдието тя нараства на две години при тежки престъпления. И на една година за останалите престъпления (срещу осем месеца при ,,обикновените“ дела).

Тези и други предложения на тримата от ГЕРБ, отделени в проекта в курсив, се оказаха неизвестни за зам.-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова. На заседанието днес тя обяви, че ги е получила едва в понеделник вечерта на служебната си поща. Това време на получаване отбеляза и зам.-главният прокурор Мария Шишкова. А изявленията им бяха особено любопитни на фона на декларацията на Данаил Кирилов: че той и колегите му поели ,,грижата и отговорността“ да станат вносители на ,,финалните редакции на работната група за НПК към Министерството на правосъдието“. Но най-вече – че отбелязаните в курсива идеи били ,,съгласувани“ в края на миналата седмица с друга работна група, в която участват Панова и Шишкова! Присъстващият зам.-министър на правосъдието Евгени Стоянов също не изглеждаше осведомен за поправките ,,в курсив“. А кой участва в енигматичната ,,работна група към Министерството на правосъдието“ си остана загадка.

Затова пък въпросът за авторството става изключително актуален. На финала на заседанието на правната комисия журналисти се опитаха да попитат Кирилов кой все пак е ,,авторът“, но получиха същия отговор – работната група към МП!

Пак ли ,,задължителни“ арести?

Всичко впрочем тръгна от едно друго предложение на тройката от ГЕРБ за налагане на мерките на неотклонение и на най-тежката от тях ,,задържане под стража“. Конкретно наличието на реална опасност от укриване да се предполага в случаите, когато обвинението е повдигнато задочно, т.е. прокуратурата не е открила човека.

Тук Павлина Панова категорично се възпротиви на въвеждането на ,,нова презумпция“ за налагане на най-тежката мярка. И се мотивира включително с практиката на Евросъда в Страсбург, че неоткриването на човека не означава непременно, че той се е укрил. Обратното – за да е налице ,,укриване“ евромагистратите изискват вече да е имало повдигнато обвинение, призовка, прочее сигнали от страна на прокуратурата, че въпросният инвидид е обект на наказателно преследване. Ако тези условия не са налице, държавите са осъждани за нарушения на евроконвенцията за правата на човека и данъкоплатците са плащали немалки обезщетения за това. А и житейски са възможни всякакви ситуации, в които човекът не е откриваем на посочения в личните му документи адрес, например работи в чужбина, в лоши отношения е с близките си и те не го уведомяват, че е търсен, а може и изобщо да няма близки. Трето и четвърто е, че ,,задължителните арести“ са отречени от Страсбург.

,,Общественото мнение е на обратната позиция – хората се възмущават, че обвиняеми ходят свободно по улиците!“, скочи Данаил Кирилов. ,,Ако ходят по улиците, значи е известно къде са и не са в тази хипотеза“, отвърна Панова. ,,Хората ги знаят, проблемът е, че вие не ги знаете“, ядоса се Кирилов. (Привличането като обвиняем е грижа на прокуратурата).

,,Ефектът на един наказателен процес, господа депутати, се измерва не на базата на отделни етапи и стадии, а когато има стабилен окончателен съдебен акт“, принудено обясни Панова. ,,Очевидно мислим в различни посоки, вие водите към дестабилизация“, скочи Кирилов.

,,Ние този проект кога ще го гледаме?!“, включи се коалиционният партньор Емил Димитров-Ревизоро от патриотите.

От БСП поискаха отлагане, за да могат ВКС и прокуратурата да изложат всичките си възражения срещу ,,курсива“.

В крайна сметка мнозинството отпусна ,,отсрочка“ до утре следобяд, когато отново ще се събере правната комисия. Извънредно за НПК.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.