Последни новини
Home / Законът / ВСС се „измъкна” от становище за съдебния закон (допълнена)

ВСС се „измъкна” от становище за съдебния закон (допълнена)

Defakto.bg

С най-познатата си хватка – провалянето на кворума, Висшият съдебен съвет се измъкна от гласуването на ясно становище за скандалните промени в съдебния закон. Част от тях дават кариерни бонуси на отиващите си кадровици.

Проектът бе внесен от шефа на правната комисия Данаил Кирилов, двама негови съпартийци от ГЕРБ и двама от Обединените патриоти на 4 юли и вече мина на първо четене през пленарна зала.

Учудващо, официално становище на ВСС по него не е искано. Въпреки това от две седмици насам Калин Калпакчиев и Соня Найденова от съвета се опитват да вкарат в пленума на ВСС точка за съдебния закон.

Усилията им (частично) се увенчаха с успех едва днес, след като два пъти заседанието се проваляше заради липса на кворум. Днес то прекъсна предсрочно по същата причина – насред гласуването на позиции по проекта. Но поне някои неща се чуха. Най-любопитното бе, че мнозинството (основателно подозирано за адресат на част от промените), си мълчеше.

Без обяснения за бонусите и сечта на съсловните организации

Няма никакво логично обяснение за появата на този проект, преди да е минала и година от приемането на предишните мащабни изменения в ЗСВ, категоричен бе Калин Калпакчиев.

Посочи и друго – зад предлаганите нови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, които им дават вече право да избират в кой „равен” орган на съдебната власт да се завръщат, явно се крият скрити договорки с действащите кадровици. По една случайност, именно техният мандат изтича наесен и въпросът за завръщането е повече от предстоящ.

Необяснимо е и финансовото посичане на съсловните организации на магистратите, на които се забранява всякакво „външно” финансиране под предлог гарантиране на независимостта им.

И още – повече от опасна е поправката, позволяваща съдии, прокурори и следователи да бъдат отстранявани от ВСС по искане на главния прокурор, стига да са обвинени за тежко престъпление (наказвано с над 5 г. затвор). Това създава опасност от саморазправа и е противоконституционно, предупреди Калпакчиев.

Спецпрокуратурата взе пари от „Америка за България”, нали?

Скандално е предлаганото ограничение съдиите, прокурорите и следователите да членуват в сдружения „и на други юристи”, обяви Соня Найденова. И попита: какво става тогава с членството в европейските сдружения на съдиите, на прокурорите или на международни такива – българските магистрати ще са „отрязани” оттам по силата на българския закон ли? „Унизително за нас самите е да приемем, че подобна поправка защитава независимостта на съдебната власт, както ни уверяват вноситеите”, категорична бе Найденова.

Напомни нещо любопитно: спецпрокуратурата е получила финансова подкрепа от „Америка за България” чрез РискМонитор, чрез българо-швейцарска програма националното следствие е оборудвано с модерна техника, в проекти всякакви е участвал ВСС. Ако забраната на „чуждото” финансиране цели да осигури независимостта на правораздаването, защо тогава се удрят само професионалните организации на магистрати и служители, а забраната не се разпростре и върху съда, прокуратурата, ВСС?

Тотално погазване на правилата

Има нещо очевидно, около което ви предлагам да се обединим – тотално са прегазени правилата на Закона за нормативните актове (ЗНА), който изисква предварително обществено обсъждане, включи се Юлиана Колева. Обсъждания няма, а нарушенията са и в друго – мотивите към проекта нямат нищо общо с конкретните текстове, настоя тяпък.

Това пък даде повод на Незабравка Стоева да заяви, че щом е погазен ЗНА, няма защо обсъжданията да продължат.

Варианти всякакви

Светла Петкова поиска ВСС да върне предложението за становище на двамата вносители, да си го напишат „по правилата”, пък после ще видим. Иначе превръщали пленума на съвета в работно заседание на правната комисия.

Ама вие две седмици подред отказвахте да  гледате проекта, не се стърпя Юлия Ковачева.

Магдалена Лазарова пък предложи идната седмица да се свика извънредно заседание само за съдебния закон.

А Михаил Кожарев поиска ВСС да даде и свои предложения за промени, включително за стопанисването на съдебните имоти.

Предстои второ четене, няма време, възрази Лозан Панов. Бе категоричен – част от промените очевидно са свързани с изтичащия мандат на сегашния ВСС и „някои от неговите членове”.

Настъпи глъч, председателстващият Диимтър Узунов обяви гласуване, а Калпакчиев го подкрепи.

Така ВСС успя да отхвърли с гласуване предложенията за свикване на извънредно заседание и за „връщане” на предложението на вносителите. Когато стигнаха до вота дали да изразят становище обаче кадровиците си затръгваха. И пленумът се разтури поради липсата на кворум.

С две думи – съветът официално пасува за проекта на ГЕРБ и патриотите.

ВКС: Категорично възразяваме срещу промените!

Със свое становище за проекта на ГЕРБ и патриотите днес излезе и Върховният касационен съд.

Категорично възразяваме срещу промените, заявяват върховните съдии, настояват за преосмисляне и сочат четири причини за това.

  1. Съдържанието на промените за пореден път показва конюнктурно отношение към проблемите на съдебната власт и не отговаря на прогласените цели за укрепване на съдебната независимост
  2. Предвидените нови привилегии за членовете на ВСС протворечат на принципите за кариерно израстване на магистратите
  3. Ограниченията за сдружаването на магистратите са безсмислена рестрикция, която ги изключва от демокартичния дебат в обществото
  4. Забраните за ануна и преподавателска дейност на магистратите (в институции с чуждо финансиране) ще лиши обществото от изключителната им компетентност в развитието на правото.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.