Последни новини
Home / Законът / По настояване на адвокатите, ВСС ще „поправя“ правилника за съдебната администрация

По настояване на адвокатите, ВСС ще „поправя“ правилника за съдебната администрация

Defakto.bg

За промени в Правилника за администрацията на съдилищата настоя днес пред ВСС председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. Конкретно – за ясно уреждане на въпроса за правене на справки по дела и издаването на преписи на адвокатите.

По този въпрос защитниците и председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов се разминаха сериозно – според издадена от Топалов заповед достъп се дава само на адвокат, упълномощен по конкретното дело.

Негенцова и заместниците й днес дойдоха на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет и бяха изслушани първи.

Справки трябва да се дават на адвокатите по Закона за адвокатурата, няма как да се предвиди как един казус може да отекне върху интересите на клиентите и да ги засегне, обясни Ралица Негенцова. Даде пример: при една елементарна продажба се установява вписана искова молба, трябва да се види делото, за да се провери дали се засягат правата на клиент, чийто пълномощник е адвокатът. В същото време защитниците са съгласни – трябва да се отразява кой адвокат по кое дело е правил справки.

Адвокатите предлагат в правилника за съдебната администрация да се запише, че в деня на поискването му препис или копие се издават на пълномощник на страна по делото. А на адвокат, който не е упълномощен по конкретното дело, това става след разпореждане на съдията-докладчик. „Дошло е времето на адвокатурата да не се гледа като на опонент, а като на стратегически партньор. Нека да намалим бумащината и да облекчим и самото правосъдие“, призова Ралица Негенцова.

Каролина Неделчева заяви, че подкрепя исканията, та правилата за достъпа на адвокатите да станат еднакви във всички съдилища.

Соня Найденова също подкрепи. Пленумът на ВСС възложи на работна група да прегледа правилника и да предложи изменения.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.