Последни новини
Home / Законът / Правителството иска европроверка на съдилищата, „пропуска” контрола над главния прокурор (допълнена)

Правителството иска европроверка на съдилищата, „пропуска” контрола над главния прокурор (допълнена)

Defakto.bg

Българското правителство е поискало европроверка на съдилищата, подобна на тази, извършена вече за прокуратурата. Новината дойде на днешното заседание на пленума на ВСС, на който със 7 месеца закъснение трябваше да се обсъдят препоръките на еврообвинителите, включително за осигуряване на контрол и отчет на българския главен прокурор.

Очаквано, мнозинството във ВСС избяга от дебат за обвинител №1. Но самият Сотир Цацаров обяви за поисканата европроверка на съдилищата. С уговорката, че не е сигурен в това и ще провери информацията. Цацаров беше внесъл и такава точка в дневния ред на съвета, но я оттегли.

След чудене има ли искане, няма ли и какво е то, яснота по темата внесе председателят на ВКС Лозан Панов. Но пред журналисти, а не пред съвета, въпреки доброто му желание да уведоми и кадровиците за ставащото.

А ставащото е – преди две седмици правителството наистина е отправило до Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕС искане за „независим анализ на структурния модел на съдилищата”. Става дума за всички съдилища – и общи, и административни, и спец и всякакви, без ясни параметри за търсените цели и съответно резултати от евроодита. Любопитното е и друго – при последното посещение на евроемисари у нас самите те заговориха за нов евроодит или мониторинг, но на ВСС. А в писмо до премиера Борисов председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също е заявил за възможността от европроверка, но на ВСС и на Инспектората.

В началото на тази седмица председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Колев са били на работна среща с евроексперт в Министерството на правосъдието за уточняване на параметрите. Панов е заявил, че не може да не свърже новото искане с преминалата европроверка на прокуратуратурата, по която едва сега МП изработва някакви мерки. И че, според него, това е ход за печелене на време и осигуряване на спокойствие на управляващите по време на европредседателството ни.

До 20 август е срокът да се прецизира предложението евроодит на какво точно в съдилищата се иска. Процедурата позволява включително след това ЕК да откаже подобна експертиза.

На този фон днес се състоя „дебатът” по евроанализа на прокуратурата и предложените от МП и от двама кадровици – Соня Найденова и Калин Калпакчиев мерки по него.

Какво предлага Министерството на правосъдието не е официално оповестено. От думите на Калпакчиев и Найденова обаче се разбра, че не е предвидено нищо за въвеждане на фигурата на независим обвинител, неподчинен на главния прокурор, нито за механизъм за разследване на самия главен прокурор, при данни за извършено от него престъпление. Липса, подчертана не само от европрокурорите, но и от Евросъда в Страсбург по делото „Колеви срещу България”.

„В края на плана на МП доста неясно е формулирана мярка – търсене на отговорност на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Приравняването на тримата не отговаря на действителното състояние. Правомощията на главния прокурор да ръководи всички прокурори създава пречка пред разследването на него самия, той сам себе си трябва да разследва. Не е така с председателите на двете върховни съдилища – те нямат правомощия нито спрямо прокурорите, нито спрямо съдиите”, категоричен бе Калпакчиев.

„Да си дойдем на думата!”, реагира Цацаров.

„Такъв механизъм е нужен, независимо дали ще бъде използван и не разбирам защо реагирате така”, отвърна Калпакчиев.

„Не спекулирайте с това, че ТОЗИ главен прокурор е против въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Когато стоящият до мен председател на ВКС се обяви срещу „конституционната мимикрия”, казах, че такъв механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор може да се въведе с промени в ЗСВ и НПК, но да е за „тримата”, обяви Цацаров. Не стана ясно само защо тогава няма такова предложение нито в поректа за съдебния закону нито за НПК, които са в парламента.

„Темата за отговорността и отчетността на главния прокурор, не за да влизам в конфронтация с г-н Цацаров, е възможна със законодателни промени, но не виждам някой да ги е направил. Ролята на ВСС също е важна – задаването на въпроси както към председателя на ВКС, така и към главния прокурор е част от работата на съвета, друг е въпросът дали той я върши или не”, заяви Лозан Панов.

Мнозинството във ВСС гласува мерките на Министерството на правосъдието. Толкова!

Министерството на правосъдието: Захариева и Цачева са поискали европроверка и на Инспектората

По-късно дойде съобщение от Министерството на правосъдието.

То гласи:

„На 21 юни 2017 г. с писмо на заместник министър-председателя по съдебната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на правосъдието Цецка Цачева е поискана техническа помощ от Службата за подкрепа на структурната реформа спрямо съдилищата в България. Предложението е тя да се проведе по модела на експертната мисия, която през 2016 г. изготви независим анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България. Предложението е да се сформира работна група от съдии от държави-членки на ЕС, които да направят работни посещения в България и представяне на окончателен доклад с констатации и препоръки.

Със същото писмо се иска и външна експертна помощта за Инспектората на Висшия съдебен съвет, свързана с обмяната на опит и добри практики с органи в държави от ЕС, които имат сходни правомощия.

Писмото е изпратено до Валдис Домбровски, заместник-председател на ЕК, наблюдаващ работата на Службата за подкрепа на структурната реформа, до Франс Тимерманс, първи зам.-председател на ЕК, и до Александър Италианер, генерален секретар на ЕК.

В писмото се казва, че „Помощта, предоставена от Службата, във връзка с техническата помощ за реформата в Прокуратурата на Република България, е от огромно значение при изпълнение на препоръките от последния Доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка /януари 2017 г./. Вземайки предвид ползотворността на предоставената техническа помощ, с настоящото писмо отправяме искане до ЕК – Служба за подкрепа на структурните реформи за предоставяне на такава помощ и през 2017 г. Основните наши усилия са концентрирани в областта на съдебната реформа и посочените препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка. Ние считаме за необходимо провеждането на мисии и по отношение на други институции в съдебната система на Република България и за независимостта и интегритета на магистратите“.

Техническото задание на експертната мисия, както и програмата за посещенията на съдиите, ще бъдат изготвени в съгласуване със заинтересованите институции – върховните съдилища и Инспектората на ВСС.“

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.