Последни новини
Home / Законът / Правната комисия пусна за второ четене поправките в НПК

Правната комисия пусна за второ четене поправките в НПК

Defakto.bg

Не „минава“ само предложението на БСП да се забрани на осъдените да искат предсрочна свобода

Въпреки вчерашното драматично заседание, днес правната комисияна парламента  дисциплинирано гласува „за“ промените в Наказатерно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от кабинета и доразвити от трима от ГЕРБ, сред които и шефът на комисията Данаил Кирилов.

Не мина само предложението на БСП да се отнеме правото на затворниците сами да искат условно предсрочно освобождаване, направено след скандала с двама от „Наглите“, които бяха на път да излязат на свобода. Срещу зачертаването на дадената възможност се бе обявило включително българското представителство в Страсбург, несъгласна бе и омбудсманът Мая Манолова. Сега по въпроса в НПК се прави единствено добавката, че в тези случаи се иска и становището на началника на затвора (затворническата администрация е страна по тези дела и в момента).

Очаквано, гласувани бяха най-оспорваните поправки, прехвърлящи на спецправосъдието делата срещу „високата“ корупция – вече до ниво кмет и зам.-кмет. Както и добавените от трима от ГЕРБ нови „екстри“- по дълги срокове за разследване и за времетраене на мерките за неотклонение, ограниченията и запорите схрямо обвиняемите за престъпления на спецподсъдност. Днес бе добавено само, че до 2 г. е максимумът за ареста в досъдебното производство, ако престъплението се наказва с 15 г. че затвор или повече.

Остава да видим дали, след като минат през пленарна зала (и бъдат одобрени и там), някой ще оспори тези промени пред Конституционния съд. Правници са категорични – според зададените от  самия КС критерии поправките твърдо са в пазрез с основния закон, който забранява извънредно правосъдие у нас.

Любопитното бе също, че на днешното заседание на комисията не дойде зам.-председателят на ВКС Павлина Панова.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.