Последни новини
Home / Законът / Правната комисия пусна за второ четене поправките в НПК

Правната комисия пусна за второ четене поправките в НПК

Defakto.bg

Не “минава” само предложението на БСП да се забрани на осъдените да искат предсрочна свобода

Въпреки вчерашното драматично заседание, днес правната комисияна парламента  дисциплинирано гласува “за” промените в Наказатерно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от кабинета и доразвити от трима от ГЕРБ, сред които и шефът на комисията Данаил Кирилов.

Не мина само предложението на БСП да се отнеме правото на затворниците сами да искат условно предсрочно освобождаване, направено след скандала с двама от “Наглите”, които бяха на път да излязат на свобода. Срещу зачертаването на дадената възможност се бе обявило включително българското представителство в Страсбург, несъгласна бе и омбудсманът Мая Манолова. Сега по въпроса в НПК се прави единствено добавката, че в тези случаи се иска и становището на началника на затвора (затворническата администрация е страна по тези дела и в момента).

Очаквано, гласувани бяха най-оспорваните поправки, прехвърлящи на спецправосъдието делата срещу “високата” корупция – вече до ниво кмет и зам.-кмет. Както и добавените от трима от ГЕРБ нови “екстри”- по дълги срокове за разследване и за времетраене на мерките за неотклонение, ограниченията и запорите схрямо обвиняемите за престъпления на спецподсъдност. Днес бе добавено само, че до 2 г. е максимумът за ареста в досъдебното производство, ако престъплението се наказва с 15 г. че затвор или повече.

Остава да видим дали, след като минат през пленарна зала (и бъдат одобрени и там), някой ще оспори тези промени пред Конституционния съд. Правници са категорични – според зададените от  самия КС критерии поправките твърдо са в пазрез с основния закон, който забранява извънредно правосъдие у нас.

Любопитното бе също, че на днешното заседание на комисията не дойде зам.-председателят на ВКС Павлина Панова.

About De Fakto

Проверете също

Със 149 “за” срещу 66 “против”, безмълвно, парламентът отхвърли ветото на президента върху кариерните бонуси за ВСС

Очаквано, след правната комисия и пленарната зала отхвърли ветото на президента върху кариерните бонуси за …

КС отхвърли искане на Висшия адвокатски съвет срещу одържавяването на лотарията – надскочил правомощията си

Единодушно, с 11 “за” Конституционният съд е отклонил като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.