Последни новини
Home / Законът / Правната комисия пусна за второ четене поправките в НПК

Правната комисия пусна за второ четене поправките в НПК

Defakto.bg

Не “минава” само предложението на БСП да се забрани на осъдените да искат предсрочна свобода

Въпреки вчерашното драматично заседание, днес правната комисияна парламента  дисциплинирано гласува “за” промените в Наказатерно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от кабинета и доразвити от трима от ГЕРБ, сред които и шефът на комисията Данаил Кирилов.

Не мина само предложението на БСП да се отнеме правото на затворниците сами да искат условно предсрочно освобождаване, направено след скандала с двама от “Наглите”, които бяха на път да излязат на свобода. Срещу зачертаването на дадената възможност се бе обявило включително българското представителство в Страсбург, несъгласна бе и омбудсманът Мая Манолова. Сега по въпроса в НПК се прави единствено добавката, че в тези случаи се иска и становището на началника на затвора (затворническата администрация е страна по тези дела и в момента).

Очаквано, гласувани бяха най-оспорваните поправки, прехвърлящи на спецправосъдието делата срещу “високата” корупция – вече до ниво кмет и зам.-кмет. Както и добавените от трима от ГЕРБ нови “екстри”- по дълги срокове за разследване и за времетраене на мерките за неотклонение, ограниченията и запорите схрямо обвиняемите за престъпления на спецподсъдност. Днес бе добавено само, че до 2 г. е максимумът за ареста в досъдебното производство, ако престъплението се наказва с 15 г. че затвор или повече.

Остава да видим дали, след като минат през пленарна зала (и бъдат одобрени и там), някой ще оспори тези промени пред Конституционния съд. Правници са категорични – според зададените от  самия КС критерии поправките твърдо са в пазрез с основния закон, който забранява извънредно правосъдие у нас.

Любопитното бе също, че на днешното заседание на комисията не дойде зам.-председателят на ВКС Павлина Панова.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-шеф на Специализирания съд дава оставка, иска да отиде в АССГ

Зам.-председателят на Специализирания съд Пламен Панайотов е подал молба за освобождаване от ръководната длъжност. Депозираната …

ГЕРБ върна мандата. Борисов изящно: Мутрите си вкараха адвокати в парламента

ГЕРБ върна мандата на президента Румен Радев за съставяне на правителство. Това направи номинираният за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.