Последни новини
Home / Законът / Прокурорът Гешев: Сравнението между КТБ и другите дела е като между вадене на апендицит и присаждане на глава!

Прокурорът Гешев: Сравнението между КТБ и другите дела е като между вадене на апендицит и присаждане на глава!

Defakto.bg

Нямало го Пеевски в папките? И г-н Путин и Обама ги няма!

В реч, изпъстрена с неочаквани обрати и зрелищни сравнения шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев разясни днес пред журналисти обвиненията за КТБ. Самият Гешев, който в СГП беше наблюдаващ прокурор по гръмкото дело, а то пък го последва в спецправосъдието, се представи като „лицето на екипа“, работил по КТБ.

Сутринта прокуратурата обяви, че е внесла обвинителния акт в спецсъда (около 210 000 страници с всички копия за 18-те обвиняеми), както и 1360 тома материали. Безпрецедентно бе пуснато и „резюме“ от 155 страници, озаглавено „Общ поглед върху модела КТБ“.

De Fakto вече отбеляза литературните достойнства на „погледа“. Но на живо прокурор Гешев си е друго нещо.

Ето избрани цитати от днешното му изявление (в оригинал).

За главата, дизеловия двигател и читалищната библиотека

Не е пресилено да се посочи делото като уникално. Сравнението е като между операция от апендицит и присаждане на глава. Задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност, близка до тази с дизелов двигател да се кацне на луната. Ние сме кацнали, дали ще дишаме и как ще протече процесът ще видим.

За първи път има експертиза на вътрешен одит на банка. За първи път има експертиза на главна каса на банка за период от над 3 години. За първи път е извършена експертиза от водеща одиторска компания на почти цялостната дейност на кредитирането на тази банка. За първи път има щета, която е съизмерима с процент от брутния вътрешен продукт на една държава (около 3 млрд.лв – б.р.).  Обвинителният акт и делото, което е 1360 тома, са в размер, сходен с една читалищна библиотека.

Мащабът на измамата – превъоръжаването на армията и дострояването на  магистралите, взети заедно

Имало залагания от част от защитниците на обвиняемите, че няма как при този наш закон делото да стигне до съд. Надявам се и съдът да ги опровергае, че делото ще продължи няколко петилетки. Това е най-голямата финансова измама с корупционен привкус в новата българска история. Сравнима с проценти от БВП едва ли може да се сравни с която и да е друга афера в световната история. Можело е да се превъоръжи армитята и да се достроят всичките магистраи-.

Прегледани са 162 кредита, около 3,6 млрд.лв. от усвоените кредитни средства – от тях повечето са предоставени на дружества, които не генерират парични потоци от определена дейност.

Липсват документи, с които са били задъжени да предоставят кредитополучатели при 68 % от отпуснатите кредити.  Документи, удостоверяващи вътрешен анализ на банката, не са налични при 89 %. При предоготварянето за нито един от 185 анекса сключени доовори не са налични нужните документи. Кредити се са одобрявани за 1,7 дни.

И накрая едни 1,5-2 млрд.лв, които просто са разпилени в лоши бизнесвложения. Както казва народът, чуждото прави човека щедър.

Аплодисменти за прокуратурата

Единствената служба, която си свърши качествено работата към онзи момент, е единствено прокуратурата. Сега, дали се е намесила навреме, е друг разговор.

Тиражират защитна версия, че г-н Василев се намира на тимбилдинг в Сърбия и иска много да дойде. Ако желае, може да даде съгласие и може да се яви пред българското правосъдие. Той не се притеснява от българското правосъдие, той се притеснява от европейското правосъдие. Той ако се страхуваше само от българското правосъдие, можеше да остане в друга страна от ЕС.

Аз лично се надявам като гражданин в хода на съдебния процес да се сложи началото на края на тези съществуващи в обществото ни политико-икономически и финансови зависимости.

Защо го нямало Делян Пеевски? Ще ви кажа, че в това изложение го няма и г- н Путин, няма го и Обама.

Заповядайте и ще видите 400 свидетели. Това дело няма да свърши, ако почива само на свидетелски покзания. Свидетелите са бонус към ситуацията.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Днес сме се стекли хиляди, от всички краища на родината, за да заявим, че Трети …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.