Последни новини
Home / Законът / Искат имунитета на депутат от ГЕРБ, изнудвал търговец за 4 тона суджук от името на Борисов

Искат имунитета на депутат от ГЕРБ, изнудвал търговец за 4 тона суджук от името на Борисов

Defakto.bg

Живко Мартинов сам се отказа от защитата

Живко Мартинов

Искане за снемане на имунитета на Живко Мартинов от ГЕРБ внесе главният прокурор Сотир Цацаров в парламента – това съобщиха сутринта от прокуратурата.

Часове по-късно на специален брифинг Цацаров сам разясни какви са „прегрешенията“ на депутата от управляващите. Най-общо, че използвайки името на премиера Борисов, Мартинов натискал търговец от Добрич за общо 4 тона суджук за Борисов, за мебели и климатична стена за партията, иначе бизнесът му щял да бъде „смачкан“. Самият премиер обаче не получил нито един суджук.

Мартинов е депутат втори мандат от Добрич. Бил е член на общински съвет в града, а, според „Капитал“ името му излиза като съдружник в компания за ветроенергийни паркове в защитената от екомрежата „Натура“ местност Калиакра.

Няколко часа след обявяването на искането на Цацаров той каза, че доброволно се отказва от депутатската си защита и провидя в ставащото атака срещу себе си от БСП.

Какво обясни Цацаров?

„От 2012 г. Живко Мартинов е упражнявал натиск с цел определени облаги, използвайки името на премиера. На 18 април 2017 до мен е постъпил сигнал от гражданин с посочено името на гражданина и неговия адрес и описани факти, които ние отъждествяваме като престъпна дейност, извършени на територията на град Добрич от Живко Мартинов. При извършената проверка се оказва, че гражданинът съществува, застава зад своите думи, той е бивш служител на МВР и като такъв са му били известни много факти и обстоятелства. Започва проверка на 19 април, която е водена лично то прокурор то СГП“, каза Сотир Цацаров, цитиран от агенция „Фокус“.

Имало и паралелен сигнал до премиера, стана ясно още от думите на обвинител №1.

„На 17 юли независимо от това, което прокуратурата прави от 18 април, до министър-председателя постъпва справка от ДАНС за вероятни злоупотреби от народен представител. Министър-председателят е изпратил справката на главния прокурор. Причината да се докладва е, че народният представител е ползвал много активно името на премиера“, допълни Цацаров.

На 19 юли наблюдаващият прокурор е отправил предложение за снемане на имунитета на народния представител, което днес е входирано в Народното събрание.

„Според събраните доказателства и свидетелски показания от 2012 година до настоящия момент Живко Мартинов е упражнявал натиск с цел предоставяне на определени облаги. Той е искал от търговец на няколко пъти да му бъдат предоставени общо 4 тона суджук, като го е заставял за това под претекст, че е включен в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност и ако не го направи, ще понесе неблагоприятни последици, с други думи, ще му бъде смачкан бизнесът“,  обяви пред журналисти Цацаров.

Уточни: На 4 пъти Мартинов е поискал от съответния търговец да му бъде предаден по 1 тон суджук, на обща стойност 45 хиляди лева, като по думите на народния представител стоката е била предназначена лично за министър-председателя. Проверката установила, че дори 1 и суджук не е достигнала до премиера. Искани били още около 60 кг телешка пъстърма, филе „Елена” и други.

„Върху същия търговец е упражняван натиск, за да мебелира с мека мебел офиса на политическата партия в града, като и да постави климатична стена, отново за нуждите на партията. Те обаче са се оказали в офиса на народния представител“, разказа още Цацаров.

Според данните на прокуратурата депутатът от ГЕРБ оказвал натиск и върху зам.-началник на областна дирекция на МВР. От него Мартинов поискал: да се анулира фиш за превишена скорост; да се освободят товарни автомобили задържани при проверка, в които имало пясък, незаконно придобит от плажа в Кранево; да се проверят лица, които не му платили купената от Мартинов пшеница, защото хлебна, а той им продал фуражна.

В друг случай от 2014 г., депутатът се опитал да натиска и окръжния прокурор на Добрич, но не успял. От отговорния обвинител се искало съдействие за оневиняването на бившия зам.-финансов министър Красимир Катев за катастрофа, в която загинали двама души. Катев бе осъден на 4 г. затвор, но присъдата не е окончателна.

Данните са събрани лично от прокурор от звеното „Антикорупция“ и от ДАНС.

Какво отвърна Мартинов?

„Има група хора от левия спектър, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен. Губят 11 години в Добрич и имат към мен неприязън и това е в основата.  Друга част от тях ми дължат наеми“, обяви Живко Мартинов в парламента.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.