Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ призова: Гражданите и бизнесът да се обединят за реална съдебна реформа

„Правосъдие за всеки“ призова: Гражданите и бизнесът да се обединят за реална съдебна реформа

Defakto.bg

Гражданите и отговорните бизнес асоциации да се обединят в настояванията за провеждане на реална съдебна реформа – за това настояват в отворено писмо от днес от „Правосъдие за всеки“.

Призивът им идва след липсата на институционална реакция на обръщението на осем търговски камари на страни от ЕС за гарантиране на независимостта на съда от прокуратурата и външни влияния, за прозрачно управление на третата власт и отчетност на прокуратурата.

Повод за днешното обръщение на „Правосъдие за всеки“ са и вчерашният отказ на ВСС да разисква европрепоръките за контрол над обвинител №1, както и оспорваните проекти за промени в съдебния закон и в НПК.

Ето отвореното писмо:

„Ние, гражданите от Инициатива “Правосъдие за всеки”, изразяваме категорична подкрепа за Позицията за съдебна реформа в България, изразена в отворено писмо на осем търговски камари на страни от ЕС от 29.06.2017 г. За съжаление, с всеки изминал ден тази позиция става все по-актуална! Напълно споделяме констатацията, че „липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура безспорно се явява една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България“. Декларацията на търговските камари заслужава още по-широк обществен отзвук, защото това е второ поред отворено писмо след изпратеното на 26.01.2016 г. по същата тема, останало без реакция. Очевидно е, че почти нищо не се е случило като необходими промени в законодателството след този момент, но поводите за тревога рязко се увеличиха.

Ясна е и необходимостта от обединяване и фокусиране на усилията на бизнес асоциациите и гражданските организации в посока ефективно осъществяване на съдебна реформа.

Предложенията на търговските камари до голяма степен се покриват с част от Седемте ключови идеи за съдебна реформа, с които на 6.09.2015 г. стартирахме Национална гражданска инициатива. Със събраните над 5,000 подписа на 02.12.2016 г. внесохме нашите предложения в парламента. За съжаление, 43-тото Народно събрание нямаше воля да разгледа отговорно тези идеи и след две обсъждания в Правната комисия, в нарушение на закона, обсъждането им в пленарна зала беше блокирано. Още по-тревожно е, че сегашното 44-то Народно събрание явно също няма никаква воля за продължаване  на съдебната реформа.

Основните точки в позицията на търговските камари за гарантиране на достъп до правосъдие, прозрачност и ефективност на съдебния процес, съвпадат и с нашите идеи за съдебна реформа:

  • Независимост на съда от всякакви външни влияния и от прокуратурата
  • Ефективно и прозрачно управление на съдебната власт
  • Ефективност, прозрачност и отчетност на прокуратурата

Ние предлагаме да се проведе бърз професионален и обществен дебат по следните теми и да се предложат бързи законодателни промени:

  •       Намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 души и информиран избор след обществено обсъждане на техните професионални и нравствени качества.
  •       Премахване на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори и ограничаването му само до общ надзор за законност.
  •      Въвеждане на конституционно ниво  на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта. Той да ръководи Антикорупционна дирекция, която образува досъдебни производства и внася обвинителни актове, като е независим в дейността си от главния прокурор. Да се избира и отчита ежегодно за дейността си пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание.

Опитът ни през последните години показва, че поради липсата на политическа воля и отговорни държавници, всички наши инициативи, подписки и отворени писма не водят до резултат.  Очевидно е дошъл момент за устойчиво обединение на усилията на всички заинтересовани представители на бизнеса и на гражданските организации с цел постигане на реална съдебна реформа. Това се налага още повече след неприкритите опити на политиците в парламента да ограничат рязко правата на сдружаване на магистратите и да погазят конституционно гарантирани права на защита на гражданите чрез бързи и недомислени промени в процесуалните закони.

Приемаме общата позиция на осемте търговски камари като  необходима първа стъпка в тази посока. Желаем да предизвикаме диалог и обединение  с други бизнес организации и представители на гражданското общество, за да поставим тези идеи и предложения в центъра на обществения и политически дебат в следващите месеци и да задължим с граждански ангажимент народните представители да се произнесат по нашите общи предложения.

Настояваме Народното събрание да не приема скандалния законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, а същият да се подложи на широко обществено обсъждане!

Изискваме от Висшия съдебен съвет да се произнесе незабавно по препоръките в докладите на ЕК и на европейските прокурори по функционалния и структурен модел на прокуратурата и да излезе със съответните решения и предложения, а не да се крие зад липсата на кворум за заседанията си. Време за чакане повече няма, съдебната реформа трябва да се случи още тази година, преди да поемем отговорното председателство на ЕС през януари догодина!“

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.