Последни новини
Home / Законът / Министър Цецка Цачева: Поисканият евроодит на съдилищата е в полза на новия ВСС, промените в съдебния закон не дават „бонуси“

Министър Цецка Цачева: Поисканият евроодит на съдилищата е в полза на новия ВСС, промените в съдебния закон не дават „бонуси“

Defakto.bg

Няма нищо притеснително в публично оспорените промени в НПК и съдебния закон, нито в изненадващо поискания от правителството евроодит на съдилищата, без ясна цел и параметри. Това е позицията на правосъдния министър Цецка Цачева, изразена пред БНР днес.

Спецсъдът не става паралелен съд

Учудващо, Цачева обвърза новите правомощия на спецправосъдието, свързани с прехвърлянето на делата за ВИП-корупцията към него и то по специални, облекчени откъм по-дълги срокове правила (в НПК), с конфискацията на незаконното богатство и готвения нов, трети поред антикорупционен закон.

На въпрос дали с новите права на спецправосъдието не се създава паралелен съд, правосъдият министър обяви: ,,Много е важно да има висока степен на специализация на магистратите по тези дела, спепрокуратурата и съдът отговарят на тази цел. Няма паралелен съд, водеща е идеята за действителни резултати – не се въвежда втори вид наказателно производство, целта е да се отнемат имуществените облаги, придобити от съответното лице чрез използването на служебното му положение“.

Каква е конкретната връзка между промените в НПК, предложени от кабинета, и новия антикорупционен закон и кога спецправосъдието е станало тяхна пресечна точка, така и остана неясно.

Иначе Цачева вече повтори вече известното за новия антикорупционен закон – пред Брюксел е поет ангажимент той да е факт до края на годината, като до края на август Министерството на правосъдието ще ,,пусне“ проекта за обществено обсъждане, после ще го внесе за приемане от правителството, а, то, от своя страна – в парламента. ,,Реалното очакване е през септември проектът да е на вниманието на депутатите“, обяви Цачева. Не даде  подробности, но повтори, че единният антикорупционен орган няма да работи по анонимни сигнали. А в него явно ще се влеят и служители от ДАНС.

Промените в ЗСВ ще се коригират според ,,позицията на премиера“

Нямало нищо изненадващо и във вече поискания от правителстото с подписите на вицепремиера Екатерина Захариева и на министъра Цецка Цачева евроодит на съдилищата.

Аргументите им щели да бъдат представени утре( в понеделник)  на заседание на Съвета за съдебна реформа към МП. А отнапред Цачева сподели: ,,От есента ще има нов състав на Висшия съдебен съвет, той трябва да встъпи начисто по въпросите как функционират различните части на съдебната власт“. Добавяйки, че вече имаше евпопроверка на прокуратурата (като за част от същностните й препоръки, свързани с липсата на механизми за контрол и разследване на главния прокурор и управляващите, и действащият ВСС си затвориха очите – б.р.). ,,Полагаме усилия да се уточнят сферите за еврооанализа“, каза още Цачева.

Оценката й за повече от спорните промени в Закона за съдебната власт също бе, че нищо скандално нямало. С познатите аргументи, че даването на право на отиващите си кадровици да си избират в кой точно ,,равен по степен“ орган на третата власт да се завърнат, не било бонус, защото нямало повишение. Апропо, за второ четене и повишението пък може да се появи, такива заявки вече бяха дадени от Емил Димитров-Ревизоро от Обединени патриоти.

Все пак корекции в съдебния закон за второ четене ще има, според ,,ясната позиция на премиера“ в частта за рестрикциите на съсловните организации на магистратите.  Конкретно – забраната за тяхното ,,външно“ финансиране няма да засяга средства от ЕС. Тази препоръка бе дал и главният прокурор Сотир Цацаров. Но това не отговаря на същностния въпрос: а защо въобще се налагат забрани и чий интерес обслужва ветото?

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.