Последни новини
Home / Законът / Всеки ден по един оправдан осъжда прокуратурата за обезщетение*

Всеки ден по един оправдан осъжда прокуратурата за обезщетение*

Defakto.bg

Само за последния месец са присъдени общо 400 000 лв. по две знакови и шумни дела

Доротея Дачкова, в.Сега

Всеки работен ден поне един обвиняем, а после оправдан, осъжда прокуратурата за обезщетение по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това показват данните от последния годишен доклад на държавното обвинение. Само за месец приключиха две дела с присъдени рекордни обезщетения – на съдията Петър Сантиров, съден и оправдан за корупция, прокуратурата трябва да плати 300 хил. лв. Проваленото дело срещу инспекторката от НАП във Варна Мариана Димитрова ще струва на данъкоплатците 100 хил. лв. Решенията са на Софийския градски съд и на Окръжния съд във Варна.

284 души са осъдили прокуратурата по ЗОДОВ през м.г., сочат данните на обвинението. В почти всеки от тези случаи – 97.2%, прокуратурата е отговорна заради незаконно обвинение. Присъдените обезщетения са за малко над 2.47 млн. лв. За 2015-а сумата е 2 495 245 лв., а за 2014 г. – 3 651 867. От доклада на прокуратурата не става ясно какви лихви се плащат за забавените обезщетения, макар че лихвите са голямо перо при плащанията по такива дела.

Бившият шеф на фонд „Земеделие“ Асен Друмев, който беше подсъдим по три дела, в момента води три граждански процеса срещу прокуратурата, показа проверка на „Сега“ в електронното деловодство на градския съд. По тях засега са му присъдени общо 50 хил. лв. обезщетение. Друга съдебна сага, по която сметката ще платят данъкоплатците, е тази за „Софийски имоти“. След като беше окончателно признат за невинен, бившият шеф на дружеството Тошко Добрев е завел дело по закона за отговорността на държавата, показва справка в електронното деловодство на Софийския градски съд. Не става ясно каква е цената на иска му.

ЗОДОВ казва, че държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от дознанието, следствието, прокуратурата и съда от незаконно задържане, обвинение в извършване на престъпление, осъждане, изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер, използване на специални разузнавателни средства.

Когато определят размера на обезщетението, съдиите трябва да вземат предвид тежестта на повдигнатите обвинения, колко време е продължило наказателното преследване, дали човекът е бил в ареста и за колко време, как се е отразил процесът върху физическото и психическото му здраве и върху взаимоотношенията му с близките му. Зависи и дали делото е било с обществен отзвук.

От прокуратурата виждат няколко проблема със ЗОДОВ. Първият е, че Върховният касационен съд почти не допуска тези казуси за разглеждане като трета инстанция.

„Публичното разпространяване на информация за водените наказателни производства винаги създава предпоставки за присъждане на обезщетения в по-големи размери“, пише в доклада и се призовава да се спазва презумпцията за невинност.

* Още – в страницата Наблюдател на  в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.