Последни новини
Home / Законът / Във ВСС: Нов порой от дисциплинарни дела срещу съдии

Във ВСС: Нов порой от дисциплинарни дела срещу съдии

Defakto.bg

Утре явно е Ден на Софийския районен съд в съвета

Порой от предложения за образуване на дисциплинарни дела срещу съдии – близо двайсетина, са вниманието на ВСС тази седмица. Случва се, след като две седмици подред съвет все образува дисциплинарки, и все срещу съдии.

Докато миналата седмица това ставаше по предложения на председателя на СГС Калоян Топалов, тази седмица предложители са Инспекторатът и и.ф. шефът на столичния районен съд Стефан Милев. Любопитното е, че прочитът на имената на предложените за наказания започва да се повтаря. Както и че тази седмица в списъка има повече популярни лица – Методи Лалов, Даниела Росенова (доскоро председател на апелативния спецсъд) и отново Петя Крънчева, която миналата седмица отбеляза трето поред дисциплинарно дело в биографията си.

Любопитно също е и трето – утре явно е денят на Софийския районен съд във ВСС. Защото първо съдийската колегия ще се опита да избере нов титулярен шеф на най-големия съд в страната – кандидатите са Петър Савчев и Александър Ангелов, а после ще гледа предложенията срещу 14 съдии оттам – 10 от тях са на Инспектората, 4 – на Стефан Милев. Прави впечатление, че инспекторите изобщо не са така дейни спрямо прокурори, а и проверките им в държавното обвинение не са чести.

Кой за какво?

В списъка на Милев е бившият шеф на съда Методи Лалов. Като искането е Лалов да бъде уволнен за накърняване на престижа на третата власт, понеже се държал грубо със служителка, отговорна за стопанисването на сградата на бул. „Цар Борис Трети“. (Потърсил й сметка за състоянието на тревните площи).

Пак Милев иска ново наказание и за съдия Мирослав Петров, когото вече сам бе санкционирал със „забележка“  задето преграждал пътя на наказателно производство, връщайки го на прокуратурата. De Fakto подробно писа за случая, който предизвика и протеста на 31 наказателни магистрати от СРС и СГС. По първоначални данни сега и.ф. председателят предлага дисциплинарно дело срещу съдия Петров по констатации на Инспектората. В списъка на самия Инспекторат обаче точно този магистрат го няма.

Предложението за ново, четвърто поред дисциплинарно дело срещу бившия зам.-шеф на СГС от екипа „Янева“ Петя Крънчева отново е на Калоян Топалов. Миналата седмица се искаше уволнението на Крънчева заради подмяна на протоколи и други сериозни нарушения, сега – за забави по дела.

Даниела Росенова пък отива на дисциплинарен съд по предложение на Инспектората. Съдийката бе на прицел заради участието си в състава, постановил Ценко Чоков да напусне килията срещу „домашен арест“, но проверка на ВКС не откри нейни нарушения в това.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.