Последни новини
Home / Законът / Във ВСС: Нов порой от дисциплинарни дела срещу съдии

Във ВСС: Нов порой от дисциплинарни дела срещу съдии

Defakto.bg

Утре явно е Ден на Софийския районен съд в съвета

Порой от предложения за образуване на дисциплинарни дела срещу съдии – близо двайсетина, са вниманието на ВСС тази седмица. Случва се, след като две седмици подред съвет все образува дисциплинарки, и все срещу съдии.

Докато миналата седмица това ставаше по предложения на председателя на СГС Калоян Топалов, тази седмица предложители са Инспекторатът и и.ф. шефът на столичния районен съд Стефан Милев. Любопитното е, че прочитът на имената на предложените за наказания започва да се повтаря. Както и че тази седмица в списъка има повече популярни лица – Методи Лалов, Даниела Росенова (доскоро председател на апелативния спецсъд) и отново Петя Крънчева, която миналата седмица отбеляза трето поред дисциплинарно дело в биографията си.

Любопитно също е и трето – утре явно е денят на Софийския районен съд във ВСС. Защото първо съдийската колегия ще се опита да избере нов титулярен шеф на най-големия съд в страната – кандидатите са Петър Савчев и Александър Ангелов, а после ще гледа предложенията срещу 14 съдии оттам – 10 от тях са на Инспектората, 4 – на Стефан Милев. Прави впечатление, че инспекторите изобщо не са така дейни спрямо прокурори, а и проверките им в държавното обвинение не са чести.

Кой за какво?

В списъка на Милев е бившият шеф на съда Методи Лалов. Като искането е Лалов да бъде уволнен за накърняване на престижа на третата власт, понеже се държал грубо със служителка, отговорна за стопанисването на сградата на бул. „Цар Борис Трети“. (Потърсил й сметка за състоянието на тревните площи).

Пак Милев иска ново наказание и за съдия Мирослав Петров, когото вече сам бе санкционирал със „забележка“  задето преграждал пътя на наказателно производство, връщайки го на прокуратурата. De Fakto подробно писа за случая, който предизвика и протеста на 31 наказателни магистрати от СРС и СГС. По първоначални данни сега и.ф. председателят предлага дисциплинарно дело срещу съдия Петров по констатации на Инспектората. В списъка на самия Инспекторат обаче точно този магистрат го няма.

Предложението за ново, четвърто поред дисциплинарно дело срещу бившия зам.-шеф на СГС от екипа „Янева“ Петя Крънчева отново е на Калоян Топалов. Миналата седмица се искаше уволнението на Крънчева заради подмяна на протоколи и други сериозни нарушения, сега – за забави по дела.

Даниела Росенова пък отива на дисциплинарен съд по предложение на Инспектората. Съдийката бе на прицел заради участието си в състава, постановил Ценко Чоков да напусне килията срещу „домашен арест“, но проверка на ВКС не откри нейни нарушения в това.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.