Последни новини
Home / Законът / Президентът на Европейската асоциация на съдиите до Димитър Главчев: Промените в ЗСВ са абсурдни!

Президентът на Европейската асоциация на съдиите до Димитър Главчев: Промените в ЗСВ са абсурдни!

Defakto.bg

Предлаганите в Закона за съдебната власт рестрикции към професионалните организации на магистратите погазват свободното сдружаване на магистратите, а мотивите за това са абсурдни – заявява в писмо до председателя на 44-о Народно събрание Димитър Главчев президентът на Европейската асоциация на съдиите Хосе Игреха Матос.

От името на Европейската асоциация той приканва българските депутати да не приемат тези текстове.

Това е поредният протест срещу проекта на петимата от ГЕРБ и Обединени патриоти, който вече мина първото си четене в парламента. Тази седмица се очаква окончателното му приемане.

Писмото бе разпространено от Съюза на съдиите.

Ето пълният текст:

 

ДО

Председателя на 44 Народно събрание на РепубликаБългария

Г-Н ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

Уважаеми г-н председател,

 

Хосе Игреха Матос

На проведената през октомври 2016 г. среща на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) вниманието ни беше насочено към прилагането на член 195а от Закона за съдебната власт на Република България и съдържащото се в него изискване съдиите да декларират пред Висшия съдебен съвет всички свои дейности, включително членството си в професионални организации. Асамблеята на ЕАС взе единодушно решение да отправи до българските власти (правителство, парламент) писмо, с което отправя апел за предприемане на действия за изменение на цитирания закон, изключвайки професионалните сдружения на съдиите от неговия обхват.

Както е отбелязано в предходното писмо на Европейската асоциация на съдиите, правото на съдиите да членуват в професионални сдружения е важно, тъй като цели да укрепи тяхната независимост и се признава съгласно международните принципи на правото, включително член 25 на Препоръка CCM/Rec 2012/12 на Комитета на Министрите на Съвета на Европа и аналогични препоръки на Организацията на обединените нации.

Изискването за деклариране на такова членство пред Висшия съдебен съвет — органът, взимащ решения по всички въпроси, свързани с кадровото развитие на съдиите — има  сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване.

Освен това включването на членството в сдружения на съдии в обхвата на Закона за съдебната власт не е продиктувано от видима цел.  Подобно членство е ограничено до съдиите и не влиза в противоречие с тяхна правораздавателна функция по разглеждани дела. Извън предвиденото в проектозакона, съществува общо задължение за деклариране на частен интерес, имащ отношение към решаваните спорове.

Включването на задължение за деклариране на членство в професионални организации не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрез със съгласуваната в София политика за укрепване, а не уязвяване, на сдруженията на съдии. Следването на тази съгласувана „политика от София“ е принципен въпрос не на последно място поради приетия от министрите на правосъдието на държавите-членки на Съвета на Европа План за действие за независимост на съдебната власт на срещата им на 21 април 2016 г. в София.

Прилагането на приетия от българския парламент на първо четене Закон за съдебната власт ще се превърне в пречка за свободното сдружаване на магистрати в професионални организации, като паралелно с това ще наложи забрана за участието им в управителните органи на организации, учредени съвместно с представители на други правни професии.

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт въвежда и забрана дейностите на професионалните магистратски организации да бъдат финансирани чрез участие в проекти. Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на навременни професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература.

Абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества са доводите, изложени в мотивите към проекта, че се налага предлаганото ограничение, за да се предотвратят зависимости от „чуждестранно влияние“.

В светлината на горното, Европейската асоциация на съдиите повторно отправя апел към българския парламент и правителство за изключване на професионалните сдружения на магистрати от обхвата на Проектозакона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Хосе Игреха Матос

Президент

Европейска асоциация на съдиите (ЕАС)

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.