Последни новини
Home / Законът / Приоритети на съдебната реформа до края на годината – експертизите и правното образование

Приоритети на съдебната реформа до края на годината – експертизите и правното образование

Defakto.bg

Съветът за съдебна реформа към МП, председателстван от Цецка Цачева прие отчетите за изпълненото дотук и набеляза приоритети до края на 2017 г. Това става ясно от съобщение на правосъдното ведомство. Приоритетите са съдебните експертизи и наредбата за единните изисквания за специалността “право”.

Става ясно също, “болният” въпрос за европроверката на прокуратурата и препоръките в нея вече е закрит – ще отчитаме изпълнение с поправките в НПК. Контролът и отговорността на обвинител №1 явно са забравена тема. А реформата май за пореден път ще да е приключила.

Ето съобщението на Министерството на правосъдието:

“Министърът на правосъдието Цецка Цачева председателства днес редовното заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за реформа в съдебната система.

По време на заседанието Съветът обсъди и прие отчет за изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система януари-юни 2017 г., както и двете пътни карти – за изпълнение на препоръките от независимия анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата и анализа на нейната независимост, както и за изпълнението на препоръките от анализа на прокуратурата на Република България на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Приет бе и годишният отчет за дейността на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система за 2016 година. В хода на дискусиите бяха набелязани основните приоритети за изпълнението на Актуализираната стратегията през втората половина на 2017 година. Участниците в дискусията откроиха като приоритетни за разрешаване проблемите, свързани със съдебните експертизи, както и с Наредбата за единните изисквания за придобиване на висше юридическо образование, която беше приета на 24 април т.г.

Членовете на Съвета приеха единодушно, че следва да се промени начинът на отчитане на постигнатите цели, като същия бъде съобразен с приетите пътни карти. Ако има необходимост от актуализация  на самата Стратегия, обосновани предложения в тази насока могат да бъдат направени до 25 септември т.г.”

About De Fakto

Проверете също

Прекратиха атестиране на известен съдия, ще му правят ново

Отлагат произнасянето за дисциплинарното разследване на Георги Ушев Сагата с атестирането на съдия Милен Василев …

Румен Радев свика първото заседание на 45-ото Народно събрание на 15 април

 Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.