Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата иска проверка за „надеждност“ на член на Бюрото за СРС (допълнена)

Прокуратурата иска проверка за „надеждност“ на член на Бюрото за СРС (допълнена)

Defakto.bg

На прицел, неофициално, бил Георги Гатев. Докато няма официална информация, нямам коментар, отвърна той

ДАНС да извърши проверка за „надеждност“ на член на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС) и след това да му отнеме достъпа до класифицирана информация. Това е поискала прокуратурата след проверка, съобщиха оттам. Отнемането на достъпа означава и освобождаване от работата в Бюрото, сиреч уволнение.

Името на „уличения“ не се съобщава, то също било класифицирана информация. По-късно в БГНЕС неофициално се появи информация, че на прицела на прокуратурата бил зам.-председателят на Бюрото Георги Гатев. Докато не получа официална информация, включително какви са нарушенията, нямам коментар, заяви той.

В съобщението си прокуратурата изброява пет случая на оказано „съдействие“ за подаване и приемане на лични заявления от граждани за проверка дали спрямо тях са прилагани СРС – право, гарантирано на всеки по закон. Така че същността на нарушенията в случая остава неясна.

Нещо повече – от изложението на пресцентъра на прокуратурата личи, че обвинителите очевидно не са установили данни за извършено престъпление от енигматичния „член“ на Бюрото за СРС, но това не е казано.

В Бюрото за контрол над СРС не са били уведомени за прокурорските констатации. Откакто съществува, то излезе с остри констатации за незаконосъобразно прилагане на СРС – един от примерите са разрешителните, издавани от Владимира Янева, за които тя получи присъда на три инстанции.

Съобщението на прокуратурата

„На 23.05.2017 г. в Софийска градска прокуратура – СЗ „Антикорупция”, е постъпил сигнал от Държавна агенция „Национална сигурност”, с информация за установени нарушения на служебните задължения от страна на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /НБКСРС/. На 02.06.2017 г. на ДАНС е възложена допълнителна проверка по сигнала. След приключването й, на 24.07.2017 г. преписката е решена по същество от прокурор от СГП.

Съгласно ЗСРС, Националното бюро уведомява гражданите, когато спрямо тях са били използвани неправомерно специални разузнавателни средства. Всеки гражданин може за подаде заявление за проверка и да бъде уведомен за резултата от нея. При осъществяване на такава дейност са установени случаи, при които член на НБКСРС контактува с подателите на заявления /вкл. обвиняеми или подсъдими/, съветва ги относно съдържанието на тези заявления /жалби/, а дори и лично изготвя такива заявления или нарежда това на служител от администрацията на Бюрото. Установено е, че:

– обвиняем магистрат провел лична среща в заведение с въпросния член на НБКСРС, непосредствено след което посетил сградата на Бюрото, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред /по указание на члена на националното бюро то било изготвено от административния секретар на НБКСРС, в служебния й кабинет и на служебния й компютър/;

– заявление от подсъдим, с когото членът на Бюрото е в близки отношения, е изготвено и входирано по същия начин /на служебния компютър на административния секретар/;

– членът на НБ  провеждал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях;

– след среща на члена на НБКСРС с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление за проверка. Тя била осъществена от въпросния член на Бюрото.

– обвиняем магистрат бил заведен в НБКСРС лично от този член, за да подаде заявление.

Съгласно разпоредбите на ЗЗКИ, разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лице, което е „надеждно” от гледна точка на сигурността. Описаните случаи, установени при проверките на ДАНС, сочат на нарушения на „установения обществен ред” /по смисъла на ЗЗКИ/ от страна на този член на НБКСРС и представляват основание за „ненадежност” от гледна точка на сигурността и опазване на тайната. По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на председателя на ДАНС да предприеме действия по преценка и произнасяне относно надеждността на този член на НБКСРС, с оглед разпоредбите на ЗЗКИ – преценка за отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация. Наличието на такова разрешение е изискване за заемане на длъжността член на Националното бюро, а липсата му е предпоставка за предсрочно прекратяване на мандата от Народното събрание.“

Правилата

Членовете на Бюрото за контрол на СРС са петима, избира ги парламентът. Мандатът им е 5 г. Този състав – първият, реално заработил след промените в Закона за СРС, беше избран през декември 2013 г. и има още година и половина мандат. Председател на Бюрото е Бойко Ршков, зам.-председател Георги Гатев, членове – Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков.

Преди да бъдат избрани и петимата са преминали „проверка за надеждност“, а после и още веднъж по време на мандата им.

Една от функциите на Бюрото пък е именно да извършва проверки за неправомерно прилагане на СРС спрямо граждани по техни молби или след самосезиране. Като законът не прави разграничение в процесуалното качество на гражданите – няма забрана те да са включително обвиняеми и подсъдими. А историята показва, че впоследствие някои се оказват и невинни.

Изискванията към заявленията са многобройни – писмена форма, задължително посочване на имената и ЕГН на подателя, изложение на фактите, на които се основава искането и копия от документи за това (ако има) и т.н. Заявления, които не отговарят на изискванията, не се приемат.

Неофициално?

На прицела на прокуратурата е зам.-председателят на Бюрото Георги Гатев, съобщи БГНЕС и се позова на „неофициална информация“.
Според същата неофициална информация искането за отнемането на допуск било заради връзките му със съдията по делото Марешки Светлозар Георгиев и с плевенския прокурор Димитър Захариев, който бе скандално арестував в съдебна зала. В мотивите за отнемане на допуск се споменавали и взаимоотношенията на Гатев с прокурора Росен Каменов от Окръжна прокуратура-Пловдив, за който има предложение за дисциплинарно уволнение.
Съдията Светлозар Георгиев, обвинен, че бил ходатайствал пред прокурор да прекрати разследването срещу полицай за забравен автомат, вече бе оправдан на първа инстанция. Но от материалите по делото му стана ясно, че съдията е бил включен на СРС и е подслушван навсякъде по прокурорски сигнал, че щял да се „споразумява“ с Марешки за изхода от процеса. Такива данни не са открити и подобни обвинения срещу Георгиев не са повдигани.
Сагата със Захариев е известна, за последно той бе шумно обвинен за връзки с организирана група от Плевен, но не е ясно в кой момент е искал проверка дали е подслушван.
За Каменов наистина бе направено предложение за уволнение, но това не е повод за поставянето му на СРС.
„Нямам никаква официална информация, докато не дойде такава, нямам коментар“, заяви Георги Гатев пред De Fakto. Но бе категоричен – нито е изнасял информация, нито е нарушил закона по какъвто и да е начин.

 

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.