Последни новини
Home / Законът / След спечелен конкурс, кандидатите за младши магистрати заявиха къде искат да работят

След спечелен конкурс, кандидатите за младши магистрати заявиха къде искат да работят

Defakto.bg

На тържествена церемония в зала „Тържествена“ на Съдебната палата спечелилите конкурс кандидати за младши магистрати заявиха желанията си за назначаване.

Става дума за бъдещи съдии, прокурори и следователи.

Ето съобщението на ВСС:

Кандидати правят заявление за назначаване.

„Одобрените от Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет кандидати за длъжността „младши съдия“, „младши прокурор“ и „младши следовател“ заявиха на официална церемония в зала „Тържествена“ на Съдебната палата желания за назначаване по реда на чл. 28, ал. 3 от Наредба № 1 за конкурсите за магистрати и за избор на  административни ръководители в органите на съдебната власт. На форума присъстваха г-жа Юлия Ковачева – член на Съдийската колегия, и г-н Ясен Тодоров – член на Прокурорската колегия, които поздравиха младшите магистрати за показаните знания и им пожелаха успех.

Конкурсът за 29 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на Съдийската колегия по протокол № 5/01.02.2017 г.

Юлия Ковачева и Ясен Тодоров от ВСС изслушват младите юристи

След проверка на подадените от кандидатите, съгласно чл. 182, ал. 1 от Закона за съдебната власт документи, до писмен изпит бяха допуснати 753 кандидати, а до устен изпит – 281 от тях. След извършеното от конкурсната комисия класиране, Съдийската колегия одобри с решение по протокол № 31/19.07.2017 г. кандидатите за младши съдии в рамките на обявените 29 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Те заявиха желания за назначаване в 19 окръжни съдилища в страната.

Конкурсът за 31 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури е обявен с решение на Прокурорската колегия по протокол № 5/01.02.2017 г. След съответната проверка до писмен изпит бяха допуснати 974 кандидати, а до устен изпит 534 от тях. След направеното от конкурсната комисия класиране, Прокурорската колегия на ВСС с решение по протокол № 26/19.07.2017 г., одобри кандидатите за младши прокурори в рамките на обявените 31 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Кандидатите заявиха днес желания за назначаване в 24 районни прокуратури, като 8 от тях ще постъпят на свободни длъжности за „младши прокурор“ в Софийска районна прокуратура.

За първи път Прокурорската колегия на ВСС проведе конкурс за назначаване на младши следователи в окръжните следствени отдели при окръжните прокуратури. Конкурсът е обявен с нейно решение по протокол № 5/01.02.2017 г. След проверка на подадените документи на кандидатите, до писмен изпит са допуснати 883 кандидати, а до устен изпит 371 от тях. Въз основа на направеното от конкурсната комисия класиране, Прокурорската колегия на ВСС с решение по протокол № 26/19.07.2017 г., одобри кандидатите за младши следователи в рамките на обявените 19 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Одобрените кандидати заявиха желания за назначаване на 19 длъжности „младши следовател“ в 11 окръжни следствени отдели към окръжни прокуратури, като в този към Софийска градска прокуратура има 5 свободни длъжности, а в окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури в Благоевград, Велико Търново, Варна и Бургас – по 2 свободни длъжности.

Класираните кандидати заявиха писмено пред членове на Съдийската и на Прокурорската колегии, желанието си за назначаване на длъжностите „младши съдия“, „младши прокурор“ и „младши следовател“ в поредност съобразно бала, като всеки следващ кандидат избира от останалите незаявени длъжности.

Въз основа на заявените желания, Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС следва да приемат окончателните списъци на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи на заседания съответно на 25 и 26 юли 2017 г.

Съгласно изискванията на чл. 186, ал. 8 от ЗСВ одобрените кандидати в едномесечен срок от влизане в сила на решението на съответната колегия на ВСС за приемане на окончателния списък, следва да подадат в деловодството на АВСС декларация за обстоятелствата по чл. 195, ал. 1 от ЗСВ. След това съгласно чл. 258 от ЗСВ предстои да преминат деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.