Последни новини
Home / Законът / ВСС пак отклони евроодит на ВАС и административните съдилища

ВСС пак отклони евроодит на ВАС и административните съдилища

Defakto.bg

С 6 „за” и 8 „против” днес съдийската колегия на ВСС отказа да иска евроодит на административното правосъдие за десетте му години съществуване.

Предложението бе на комисията по натовареността, ръководена от Калин Калпакчиев. По инициатива на същата комисия през април съдийската колегия първо се съгласи да инициира европроверка на ВАС и административните съдилища по подобие на тази в прокуратурата. А после, след протест на Георги Колев, се отметна от това решение. И възложи на председателя на ВАС сам да направи функционалния анализ, залегнал в стратегията за съдебната реформа и пътната карта по изпълнението й, приети от всички власти.

Поводът темата да се възобнови днес бе именно представеният от Георги Колев анализ.

Този документ е компилация от годишните отчети пред парламента, не съдържа нито елементите на функционален анализ, не разкрива системните проблеми, нито препоръчва начините за преодоляването им, е становището на Комисията по натавореността, в която, освен Калпакчиев влизат Соня Найденова, Галина Карагьозова, Мария Кузманова и Камен Иванов. Тяхното предложение (без Кузманова) бе да не се приема отчетът на Колев. А вместо това съдийската колегия изрично да подкрепи поискания от вицепремиера Екатерина Захариева и от  правосъдния министър Цецка Цачева евроодит на съдилищата,  който да се съсредоточи върху административното правосъдие.

Не виждам какво налага това, спешни структурни реформи при нас не се налагат, та да се тъси Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК (която извършва евроодитите), опонира Георги Колев. И на свой ред обвини комисията на Калпакчиев, че за пример как се правви функционален анализ е посочила методология, използвана за държавната администрация. „Няма как аз да се съобразя с едни изисквания за функционален анализ, правени за други структури, без те да са приети от съдийската колегия и не виждам причини да се съобразявам с тях”, отсече председателят на ВАС.

Лозан Панов на свой ред напомни, че до 20 август е срокът да се конкретизира отправеното вече искане за европроверка.

Галина Карагьозова бе категорична – освен предложения за законодателни промени по подсъдността, в анализа на Колев няма нищо друго, включително нито дума за структурите и тяхната ефективност. В същото време от всички визирани в пътната карта системи (военни, специализирани, административни съдилища) дотук само административните съдилища не са били подложени на анализ.

„Нищо от изискуемите за функционален анализ данни не се съдържа в предложения ни документ. Няма нищо и за критериите по съдебната карта – площ, териториални структури, географски разстояния и достъпност, инфраструктура, демографски тенденции”, поясни Карагьозова.

Последва предложение да се иска тогава и европроверка на ВКС.

Светла Петкова настоя колегията да приеме анализа на Колев и да отхвърли предложенията на комисията на Калпакчиев. „В тази комисия правят ли разлика между функционален анализ в държавната администрация и в административното правосъдие?”, поинтересува се Петкова.

„Да твърдите, че сравняваме доклада на председателя на ВАС с методологията за държавната администрация и наръчника към него не издържа – посочили сме ви го само като добра практика, приложена при функционалния анализ на прокуратурата. Излиза, че за прокуратурта е подходящ, а за други органи – не!”, тутакси отвърна Карагьозова.

Уточнението за прокуратурата леко смути мнозинството.

Но пък Светла Петкова извади друг аргумент – след като искане за европроверка на съдилищата вече е направено от изпълнителната власт, защо да го прави и ВСС?

„Ние ви предлагаме да подкрепим това предложение, за да сме в помощ за уточняване на параметрите и задачите на проверката”, отговори Калпакчиев.

Не се прие. С 10 на 4 гласа колегията одобри анализа на Колев.

А кого и какво точно ще проверяват от Европа така си и остава загадка. Засега.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.