Последни новини
Home / Законът / Последно: Без наказание за съдийка, погната заради Ченалова

Последно: Без наказание за съдийка, погната заради Ченалова

Defakto.bg

ВСС отказа санкция и на настоящия съдия, бивш прокурор в Пловдив Петко Минев

Веселина Ставрева от СГС – съдията, отказала арест за Румяна Ченалова, не е извършила дисциплинарно нарушение и няма да бъде наказана. Това в крайна сметка реши съдийската колегия на ВСС днес. Същото решение бе предложено на кадровиците и миналата седмица, но не събра нужното мнозинство. А Галя Георгиева предложи Ставрева да бъде наказана с понижение в ранг за половин година.

Дисциплинарката срещу Веселина Ставрева тръгна през април 2015 г. по предложение на Даниела Костова, Ясен Тодоров,  Румен Боев, Димитър Узунов и Светла Петкова. Случи се след отказа й да постанови постоянен арест за Ченалова.  Конкретно на Ставрева бе потърсена дисциплинарна отговорност, задето разрешила на страна да се запознае с разпитите на двама свидетели, докато делото срещу Ченалова е било при нея, а това можел да прави само прокурор.

„Това е отмъщение срещу съдия Ставрева заради решението й за Ченалова”, обявиха още тогава от опозицията във ВСС.

Съдийската колегия днес реши да не наказва и Петко Минев – бивш прокурор от РП-Пловдив, вече съдия в окръжния съд на града. Дисциплинарното дело срещу него тръгна още докато бе прокурор и се ползваше като аргумент срещу повишението му – ставаше дума за лизинг на автомобил.

Образувано бе второ поред дисциплинарно дело срещу бившия председател на СРС Методи Лалов. То е по предложение на и.ф. шефа на Софийския районен съд Стефан Милев, който иска уволнението на Лалов за накърняване престижа на съдебната власт. Конкретно – че вече като редови съдия бил заплашил служителка на съда, отговорна за поддържането на тревните площи, че “ще я снима сред тревата”, ако тя не бъде окосена.

По искане на Инспектората тръгна и трето поред дисциплинарно дело срещу бившия зам.-шеф на СГС Петя Крънчева.

Общо днес бяха гласувани 14 предложения за образуване на дисциплинарни дела срещу съдии от СРС – 10 на Инспектората и 4 на Стефан Милев. Делото срещу Крънчева е извън този списък.

About De Fakto

Проверете също

В сила е забраната за посещения в дискотеки, нощни барове и клубове на закрито до 8 ноември (заповедта)

От 06.00 ч. на 25.10.2020 г. до 00.00 часа на 08.11.2020 г.  като временна противоепидемична …

Памет: Преди година, С 20 “за” срещу 4 “против” ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Точно преди една година, на 24 октомври 2019-а, Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.