Последни новини
Home / Законът / Последно: Без наказание за съдийка, погната заради Ченалова

Последно: Без наказание за съдийка, погната заради Ченалова

Defakto.bg

ВСС отказа санкция и на настоящия съдия, бивш прокурор в Пловдив Петко Минев

Веселина Ставрева от СГС – съдията, отказала арест за Румяна Ченалова, не е извършила дисциплинарно нарушение и няма да бъде наказана. Това в крайна сметка реши съдийската колегия на ВСС днес. Същото решение бе предложено на кадровиците и миналата седмица, но не събра нужното мнозинство. А Галя Георгиева предложи Ставрева да бъде наказана с понижение в ранг за половин година.

Дисциплинарката срещу Веселина Ставрева тръгна през април 2015 г. по предложение на Даниела Костова, Ясен Тодоров,  Румен Боев, Димитър Узунов и Светла Петкова. Случи се след отказа й да постанови постоянен арест за Ченалова.  Конкретно на Ставрева бе потърсена дисциплинарна отговорност, задето разрешила на страна да се запознае с разпитите на двама свидетели, докато делото срещу Ченалова е било при нея, а това можел да прави само прокурор.

„Това е отмъщение срещу съдия Ставрева заради решението й за Ченалова”, обявиха още тогава от опозицията във ВСС.

Съдийската колегия днес реши да не наказва и Петко Минев – бивш прокурор от РП-Пловдив, вече съдия в окръжния съд на града. Дисциплинарното дело срещу него тръгна още докато бе прокурор и се ползваше като аргумент срещу повишението му – ставаше дума за лизинг на автомобил.

Образувано бе второ поред дисциплинарно дело срещу бившия председател на СРС Методи Лалов. То е по предложение на и.ф. шефа на Софийския районен съд Стефан Милев, който иска уволнението на Лалов за накърняване престижа на съдебната власт. Конкретно – че вече като редови съдия бил заплашил служителка на съда, отговорна за поддържането на тревните площи, че “ще я снима сред тревата”, ако тя не бъде окосена.

По искане на Инспектората тръгна и трето поред дисциплинарно дело срещу бившия зам.-шеф на СГС Петя Крънчева.

Общо днес бяха гласувани 14 предложения за образуване на дисциплинарни дела срещу съдии от СРС – 10 на Инспектората и 4 на Стефан Милев. Делото срещу Крънчева е извън този списък.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.