Последни новини
Home / Законът / Със смайващо единодушие, Александър Ангелов е новият председател на Софийския районен съд

Със смайващо единодушие, Александър Ангелов е новият председател на Софийския районен съд

Defakto.bg

Всички 14 от съдийската колегия на ВСС предпочетоха този кандидат

Със смайващо единодушие от 14 „за“ днес бе избран председател на най-големия съд в страната – Софийския районен съд.

Кандидатите бяха двама – Александър Ангелов, подкрепен и от мнозинството от съдиите в СРС и Петър Савчев.

Безпрецедентно за подобен избор всички в съдийската колегия се оказаха на едно мнение – Ангелов е по-добрият кандидат. Светла Петкова и Галя Георгиева дори подчертаха – трябва да се вслушаме в гласа на съдиите.

Александър Ангелов е съдия от 2009 г., когато започва работа като „младши“ в РС-Монтана, после е командирован в СРС, става титуляр там през 2016 г.

Александър Ангелов на избора за нов ВСС

При представянето си обяви свръхнатовареността за един от най-сериозните проблеми на съда, но бе категоричен – наказанието на магистратите може да е само крайна мярка. Залага на комуникацията между ръководството и съдиите.

Петър Савчев е с повече стаж в СРС – от 2008 г., преди това е бил съдебен помощник във Върховния касационен съд. Зет е на конституционния съдия Румен Ненков. Гледал е само граждански дела. Пред ВСС обяви, че е за справедлива оценка на труда и даде заявка да не позволява общото събрание на съда да му „извива ръцете“, включително с решения за спирането на постъпления на дела към съставите, натрупали забави.

На общо събрание на СРС Ангелов е бил предпочетен със 74 „за“, срещу 6 „за“ Савчев, а 14 не са одобрили нито един от двамата.

Днешният избор идва след оставката на Методи Лалов и назначаването на Стефан Милев за и.ф. шеф – избор, наложен от мнозинството в съвета.

Александър Ангелов: Комуникация с магистратите, наказания в краен случай

Два са основните проблеми пред СРС, заяви в изложението си пред съдийската колегия Александър Ангелов.

Първият е натовареността на СРС, като тази година с 20-25 % е скочил броят на гражданските дела заради промяната в подсъдността на арбитражите от края на м.г. Това изисква спешни и адекватни мерки. Част от тях – на законодателно ниво, другата част са от копетентността на ВСС, каза претендентът.

Като втори проблем той очерта наскоро образуваните много дисциплинарни дела срещу съдии от СРС за просрочия след поредна проверка на Инспектората. Призна – има големи забавяния, включително с по 3-4 г. за изписване на решения. Виждането му обаче е – във всеки конкретен случай трябва да се изясняват причините за това. Най-честата – „работа в условия на свръхнатовареност, което създава чувство за умора и понижава мотивацията, особено на магистратите с дългогодишен стаж”. Въпреки това огромната част от съдиите в СРС се справят в разумни срокове и негативният имидж на съда е несправедлив, категоричен бе Ангелов.

Търсенето на дисциплинарна отговорност, според него, може да е само крайна мярка.

„Нужна е комуникаця между ръководството и съдията, да се чуе неговата гледна точка и все пак да усили работата си, дисциплиниращ ефект имат справките за хода на преписките и даването на срокове на определени съдии за изписването на делата”, каза избраният за председател.

Петър Савчев: Справедливо отношение към труда, другото е бутафория

„При всички положения аз ще приема вашето решение и ще остана с убеждението, че съм допринесъл с участието си за избора, който ще направите. Защото само един участник поражда съмнения за предварителни договорки”, започна изложението си Петър Савчев.

Основният проблем, според него, е липсата на справедливо отношение към труда, което трябва да се коригира. „Всякакво друго предложение за реформи би било бутафорно”, каза кандидатът.

Конкретно –преразпределението на делата на „неуспяващите” състави в СРС на други съдии поражда напрежение. „Категорично ще огранича преразпределението на дела, ще го оставя като крайно решение. Няма да се подведа по общото събрание, което да наложи решение за масово спиране на дела към състави, за да си изпишат актовете!”

Отбеляза, че доста е било изоставено търсенето на отговорност в този съд, но „с избора на съдия Милев това доста се промени”.

Даде заявка, че бъде ли избран, сам ще подбере екипа си от хора, на които има доверие, „неизбрани от общото събрание или от отделения”.

Реакциите

„Бих заложила на първия кандидат, колегата Александър Ангелов. Той е много добре запознат с материите, които се гледат в СРС – и наказателна, и гражданска. Той е по-голям практик, направи ми впечатление и становището на съдиите”, каза Светла Петкова от ВСС.

„Ще подкрепя Александър Ангелов, направи много убедително представяне. Трябва да уважим и становището на общото събрание”, обяви Галя Георгиева.

Други изказвания в съвета нямаше.

Последва гласуване.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.