Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите: Промените в съдебния закон ще стигнат до КС, Люксембург и Страсбург

Съюзът на съдиите: Промените в съдебния закон ще стигнат до КС, Люксембург и Страсбург

Defakto.bg

Днес сплашват нас, утре на ред са медии, университети, граждански организации

Реакциите срещу промените в Закона за съдебната власт, предложени от петима депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти, се активизират и множат. Неслучайно – очаква се проектът окончателно да бъде приет тази седмица.

Готовност да търсят варианти за сезиране на Конституционния съд, на съда на ЕС в Люксембург и Евросъда по правата на човека в Страсбург за промените декларираха днес от Съюза на съдиите на специална пресконференция. Биха се обърнали и към президента Румен Радев да наложи вето. (От СЮБ вече писаха на държавния глава за това).

Както е известно, от една страна, проектът на управляващите дава кариерни бонуси на отиващите си членове на ВСС, а, от друга реже всякакво „външно“ финансиране на съсловните магистратски организации, забранява на съдиите, прокурорите и следователите да се включват в сдружения с други юристи и т.н. Един от мотивите е, че така финансирането излизало на светло и се пазела магистратската независимост.

ССБ от години наред публикува на сайта си пълна информация за всички свои проекти, напомни председателят на съюза Атанас Атанасов (на снимката горе). Ако се приеме, че финансирането от организации извън ЕС трябва да се забрани за магистрати, то по тази логика трябва да се забрани и на армията да работи по програми, които са финансирани по същия начин или например полицаи да участват в обучения на ФБР, коментира той.

За предлаганите кариерни бонуси Атанасов бе категоричен – те развращават магистратите, щом престоят във ВСС носи привилегии.

Предложените промени са противоконституционни, бе позицията на Мирослава Тодорова.

„Смисълът на забраната за финансиране е сплашване. Днес сплашват нас, утре ще им хрумне да сплашат медии, университети, граждански организации. Това е посочване: вие ни пречите, ние ви предупреждаване!“, обобщи Капка Костова. „Ще се борим, не защото става въпрос за някакви пари, става въпрос за опити за игнориране, за смачкване на граждански позиции, на професионални позиции и дейности, а това е страшно. Това не започва сега, това е тенденция. Спомних си за едни чуждестранни съдии, които ни гостуваха в рамките на един проект, говорихме си за независимостта на съдиите, за начина, по който се избират, за преките избори, за това какви вреди могат да нанесат  – това е просвещението. Това, което ние правим и за което ние изразходваме средствата по тези проекти, цели това просвещение. Може би и това е дейността, която трябва да бъде смачкана, която пречи, която не трябва да се случва, защото просветеният човек е свободен човек и независим“, каза съдия Костова.

От ССБ са критични и към голяма част от промените в НПК.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.