Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Парламентът защити заплатите на работниците от некоректни работодатели

На първо четене: Парламентът защити заплатите на работниците от некоректни работодатели

Defakto.bg

 Началниците на  затворите задължително ще дават  становище по молбите за  предсрочно освобождаване,  делата за корупцията по високите етажи на властта минават в спецсъда, решиха окончателно депутатите с промени в НПК

 

На първо четене с голямо мнозинство депутатите приеха  промените в Кодекса на труда, с които затегнаха мерките  срещу некоректните работодатели, които забравят задължението си да плащат редовно заплати и обезщетения на работниците и служителите.

138 народни представители подкрепиха промените,  един  гласува „въздържал се“. Поправките бяха предложени от  депутати от всички парламентарни групи, след като омбудсманът  Мая Манолова и синдикатите скочиха срещу „модерното робство“. Идеята е  да дисциплинираме некоректните работодатели“, каза Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Една от важните промени засилва контролните функции на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.  Агенцията ще може да  извършва проверки по повод изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения и след прекратяване на трудовите правоотношения и да дава задължителни предписания в тази насока. Изрично е регламентиран срокът, в който работодателят е задължен да изплати обезщетенията, дължими на работниците и служителите му, като се дължи и законната лихва при неизпълнение.

Друга промяна, за която настояваше Манолова, предвижда работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Прието бе и предложението работниците и служителите да получават  вземанията си за трудови възнаграждения и обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители.

Гарантираните вземания ще бъдат отпускани на работниците и служителите в тримесечен срок от датата на вписване в Търговския регистър на съдебното решение за откриване на производството по несъстоятелност.

С промените се предлага изменение и в Гражданския процесуален кодекс. Предвижда се възможност работниците и служителите да искат по-бързото издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на влезли в сила предписания на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“. Така те ще  бъдат улеснени да търсят съответните начислени и неизплатени възнаграждения и обезщетения, които работодателят им дължи.

По този начин ще се предотврати и необходимостта да водят съдебни дела за установяване на основанието и размера на дължимите суми.

Делата за  корупция по високите етажи вече ще се гледат от спецсъда

 Това гласуваха  окончателно депутатите и приеха на второ четене  изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).  Така въпреки протестите на магистрати  и адвокати,  делата за над 40 престъпления – от подкуп през безстопанственост, до престъпление по служба и пране на пари, ако са извършени от лица с оглед на постовете, които заемат – от депутати до зам.кметове. Поправката е съмнителна от конституционна гледна точка и вероятно съдбата на про-прокурорската поправка  ще се решава в Конституционния съд, смятат специалисти. „Въвеждането на елемента „служебно положение” или длъжност води до неравнопоставеност между отделните обвиняеми и подсъдими и създава подозрение в насочване на юрисдикцията на съда само против определена категория лица, а не за конкретни престъпления. Това е така, защото  същите престъпни деяния, извършени от други лица, са на подсъдност на общите съдилища.“, бе категоричното становище на Висшия адвокатски съвет.

Дотук  спецправосъдието не е показало впечатляващи резултати по делата за организирана престъпност, за да му се дават и тези за „високата“ корупция, коментира и зам.-председателят на ВКС Павлина Панова.Но никой не можа да накара политиците да чуят какво им казват „разбирачите“.

Депутатите приеха и промяна, според която началникът на затвора задължително ще дава становище по подадена молба за предсрочно освобождаване от осъдено лице

По закон предложения за предсрочно освобождаване могат да правят окръжният прокурор или военният прокурор по местоизпълнение на наказанието, както и началникът на затвора. Както досега към предложението или молбата се прилагат личното досие на лицето, другите писмени материали от значение за правилното решаване на делото и списъкът на лицата, които трябва да бъдат призовани.
След скандала с  поисканото предсрочно освобождаване на двама участници в организираната престъпна група „Наглите“, министърът на правосъдието Цачева обяви, че ще инициира законови промени. Досегашните бяха приети по предложение на предшественичката й Екатерина Захариева.

Приети бяха и нови пределни срокове за задържане под стража. Постоянен арест не може да продължава повече от две години при обвинение за тежко умишлено престъпление, за което се предвиждат не по-малко от 15 години затвор или по-тежко наказание.

В останалите случаи арестът може да продължи най-много една година, реши окончателно парламентът. При фактическа и правна сложност на делото прокурорът ще може да удължи до четири месеца срока за оформянето му.

Отпадна разпоредбата, според която обвинител от по-горестоящата прокуратура, съответно главния прокурор, да могат да определят по-кратък срок от поискания.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.