Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ оттеглят забраната за финансиране на съсловните организации на магистратите (обновена)

ГЕРБ оттеглят забраната за финансиране на съсловните организации на магистратите (обновена)

Defakto.bg

Изненадващо, броени часове преди заседанието на правната комисия, от ГЕРБ оттеглят част от конфликтните поправки в Закона за съдебната власт – забраната за “външно” финансиране на съсловните организации на магистратите и на служителите.

Това се случи  след остри критики  и у нас, и от Европа. А първоначалното намерение бе ветото за финансирането само да се смекчи, като отпадне за програмите и фондовете на ЕС, Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

За “евроредакция” пръв заговори главният прокурор Сотир Цацаров, а после и премиерът Бойко Борисов.

В същото време зам.-държавният секретар на САЩ Хойт Ий заяви пред Клуб Z, че “законът срещу финансирането на магистрати звучи антиамерикански, дано не е”. А от “Америка за България” декларираха, че финансиране не означава зависимост и напомниха, че са давали средства не само на магистратски организации.

Днес оттеглянето на поправката бе обявено от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, макар нейни вносители да са други – шефът на правната комисия Данаил Кирилов (на снимката горе) и още четирима. Стана ясно също, че окончателното приемане на проекта няма да е в тази сесия.

Но другите поправки не се оттеглят.

Предлаганите бонуси за отиващите си членове на ВСС, разбира се, остават непипнати. Остава текстът, че те вече ще имат право да си избират къде точно да се завърнат – на старата си магистратска работа (в същия град, съд или прокуратура) или другаде, в “равен по степен орган” (в друг град, най-вече София и друг съд или прокуратура). Уточнява се само, че молбата се подава в 14-дневен срок от изтичането или предсрочното прекратяване на мандата.

Ново е предложението на Хамид Хамид от ДПС за ново, по-високо възнаграждение на съдиите от Административен съд-София, по подобие на СРС и СГС (където обаче имат по-високи рангове, но не заплатите на по-високото ниво).

Предложението гласи:

В чл. 233, ал. 6 в края на изречението след точката се добавя ново изречение:

На съдиите в Административен съд София – град се определя съответното възнаграждение на съдия в Апелативен съд.”

“Лека” корекция е претърпяла друга конфликтна поправка, която предвижда занапред за “търговска дейност” на магистрата, несъвместима с тогата, да се приема и бизнесът на “други лица”. Предложението вече звуми така:

В § 2, т. 1 думите „под каквато и да е форма, лично или чрез други лица” се заменят с „под каквато и да е форма, включително лично чрез подставено лице или с явен или скрит пълномощник“.

И – дотук.

Дебатът в правната комисия предстои. Ако го има.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.