Последни новини
Home / Законът / Като за последно: ВСС със 134 точки в дневния ред, гласува по стахановски (допълнена)

Като за последно: ВСС със 134 точки в дневния ред, гласува по стахановски (допълнена)

Defakto.bg

Първата проверка срещу Лозан Панов – за кадрите във ВКС приключи без драми

Общо 134 точки включи в дневния си ред днес пленумът на Висшия съдебен съвет – 80 редовни и 54 извънредни. Напънът очевидно е за изчистване на всички останали нерешени въпроси, за да отдъхнат и кадровиците (като депутатите) през август. Макар че по закон ВСС няма лятна ваканция, всеки състав на съвета всяка година на практика си я осигурява.

Резултатът е, че в днешния дневен ред на съвета се прескачат финанси, одити, решения по проекти, тук-таме по някой кадрови въпрос. Протестите на Соня Найденова, че това не е сериозно и предложението й пленумът да се събере още веднъж идната седмица бяха отхвърлени.

Заседанието се председателства от Лозан Панов, правосъдният министър Цецка Цачева я няма, представляващият ВСС Димитър Узнов също отсъства.

Кадровиците заработиха по стахановски, нетипично за тях в първия час отхвърлиха седемдесетина точки, но за какво точно са те и какви точно решения се вземат остана неясно за публиката.

Така се работи!

Една от точките – под номер 121 все пак прикова вниманието на журналистите. Тя гласеше: „Доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит“ за резултатите от извършена одитна проверка за консултиране на Върховен касационен съд, възложена с решение на Пленума на ВСС на 06.04.2017 г.“

Всъщност става дума за първата проверка, която мнозинството от ВСС назначи на управлението на Лозан Панов след жалби от съкратени шофьори, счетоводителки, служител от международния отдел и т.н. Резултатите й не бяха огласени на микрофоните днес, но в залата се чу, че „няма драма“. Въпреки предоставената им възможност, никой от кадровиците не взе отношение и заключенията на одиторите бяха приети за сведение с 14 срещу 1 гласа. „Против“ гласува самият Лозан Панов.

Чак към края на заседанието Галя Георгиева се разгневи как можело толкова важна точка да бъде претупвана и се закани пак да я внесе.

По неофициална информация одитът е установил нарушения, но не драстични. „Като при всички подобни проверки“, коментираха кадровици. Освен това нарушенията били извършени на ниво главен секретар и други служители, а на председателя на ВКС е препоръчано да вземе мерки. Разминавания в одобрения от ВСС щат на върховния съд и наличните кадри във ВКС не са установени.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.