Последни новини
Home / Законът / Парламентът ударно прие съдебния закон, ВСС със заявка да сезира президента

Парламентът ударно прие съдебния закон, ВСС със заявка да сезира президента

Defakto.bg

Часове след заседанието на правната комисия, приключило вчера вечерта, парламентът окончателно и ударно изгласува промените в съдебния закон тази сутрин.

А пък малко по-късно на заседание на пленума на ВСС отново бе поставен въпросът за предлаганите промени и липсата на становище на кадровиците по него. В крайна сметка членовете на съвета възложиха на правната комисия да изготви становище по гласуваните изменения. После може да има извънредно, августовско заседание на ВСС по темата. Оптимистичният вариант е всичко това доведе до сезиране на президента Румен Радев да наложи вето върху част от промените. Песимистичният – нищо да не се случи.

В парламента

С гласовете на всички без БСП поправките в съдебния закон минаха в пленарна зала – във варианта, изработен за последно от правната комисия късно вчера.

Така отпаднаха поправките, забраняващи „външно“ финансиране на съсловните организации на магистратите – след намесата на куп евроорганизации и на посещения от САЩ у нас.

Останаха обаче кариерните бонуси за членовете на ВСС – те ще избират къде да се завърнат след изтичането на мандата им – както като град, така и като орган – който е бил съдия може да отиде в прокуратурата и обратното. В последния момент тук бяха дописани и инспекторите, но за тях има ограничение да се връщат в поне в „съответния орган“ – който е бил съдия си остава такъв, който е бил прокурор – също.

Прие се занапред при всяко повдигнато обвинение за престъпление от общ характер ВСС да отстранява магистратите от длъжност по искане на главния прокурор – като това се вменява вече в задължение на съвета.

За търговска дейност на магистрата ще се смята и извършената чрез подставено лице или скрит пълномощник.

Съдиите, прокурорите и следователите вече се задължават да декларират и членствата си в съсловните организации.

Към ВСС се създава нов орган Съвет за партньорство, който трябва да осъществява диалог по професионалните интереси на магистратите.

Внесен отникъде, предизвикал скандал, оттеглен в последния момент

Крум Зарков

Така депутатът от БСП Крум Зарков обобщи проекта на управляващите след гласуването му.

„На заключителната разпоредба е времето да кажем, че този закон, начинът, по който беше внесен, обсъждан и днес приеман съсредоточи в себе си всичко, което законодателната техника не трябва да бъде – внесен отникъде, предизвикал обществен скандал, оттеглен в последния момент основен текст от него. И накрая внесен в зала в нарушение на най-елементарния срок, който може да позволи на депутатите да се запознаят с това, което ще гласуват. И това по темата, по която всички декларирахме, че ще работим – за правосъдната ни система. Това беше едно силово упражнение, едно налагане на един закон“, обвини Зарков.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов опонира: „Аз трудно мога да опиша едно такова отношение и поведение. Обяснявам си го само с оглед необходимостта да се търси сблъсък и политически дебат. Колегите, които вчера не бяха на заседанието на комисията по правни въпроси, трябва да знаят, че тя дебатира около 4 часа до 19,30 ч. по този доклад, нищо, че е само от 6 параграфа. Участваха представители на ВСС, тези които прецениха и имаха изцяло опозиционно мнение по проекта, на всички НПО, които се припознаваха като получатели на средства оттук и оттам. Няма да коментирам и вижданията за прилагането на правилника, но смятам, че по този проект се осъществи един максимално широк дебат. Логично е, че някоя партия иска да отчете пред тези организации. Да, колеги, вие не гласувахте за прозрачността, не гласувахте да има яснота за статута на магистратите. Не успяхте да се ориентирате и за разпоредбите, които дават по ясни правила за магистратите да упражняват научна и преподавателска дейност“.

Във Висшия съдебен съвет

По предложение на Галина Карагьозова, с 11 на 4 гласа пленумът на ВСС гласува да възложи на правната си комисия да изготви становище по вече приетите текстове.

Първоначално очертаната цел бе на базата на това становище ВСС като институция да поиска от президента налагане на вето на поправките. Посочени бяха конкретно текстовете за задължителното вече отстраняване на магистратите от длъжност, без срокове за него по време на съдебното производство, без възможност да преразглеждане на това решение на ВСС и т.н. Стана дума и за търговската дейност, както и з кариерните бонуси за кадровиците.

Незабравка Стоева заяви готовност за становище до президента срещу отстраняването. Другите от съвета не възразиха.

Да видим.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.