Последни новини
Home / Законът / По заръка на прокуратурата ДАНС отне допуска до държавните тайни на Георги Гатев. Той: Стават много лоши неща!

По заръка на прокуратурата ДАНС отне допуска до държавните тайни на Георги Гатев. Той: Стават много лоши неща!

Defakto.bg

Зам.шефът на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства ще обжалва до дупка това безобразие

Държавната агенция „Национална сигурност“ отне допуска до класифицирана информация на заместник-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. Това стана по предложение на прокуратурата, според която Гатев  е консултирал обвиняеми и подсъдими как да подават заявления до Бюрото. И до днес обаче никой не казва какви точно нарушения на закона и правилата е допуснал Гатев МВР. Впечатляващо е и, че за първи път прокуратурата направи публично достояние своя преписка с ДАНС.

В понеделник обвинението заложи само на описанието на четири случая, в които се говореше и за лични срещи и контакти на Гатев с разследвани основно магистрати, в които зам.-шефът на бюрото им е обяснявал как да поискат проверка дали са били обект на незаконно подслушване.

Звучеше атрактивно, но – дотам.  Прокуратурата пропусна да посочи в какво се състои закононарушението, извършено от Гатев с описаните срещи, кои  служебните задължения е нарушил,  дори тези срещи наистина са се състояли.   Дали пък от държавното обвинение са забравили за Конвенцията за достъпа до официални документи на Съвета на Европа, според която държавата не само не следва да пречи на гражданите да получат информация, а е  длъжна да ги подпомага чрез даване на разяснения и съвети, категоричен е адвокат Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация“ .

Освен това,  на  обвиняемите и подсъдимите не само не им е забранено да искат проверки за неправомерни СРС, те са и основният контингент жалбоподатели.

Проверката на ДАНС след предложението на прокуратурата е констатирала, че Гатев е ненадежден и не може да пази класифицирана информация. Въз основа на това му е бил отнет и допуска. Мотивите? Разбира се, неизвестни.

Изписани са само текстовете на чл. 40, ал. 1, т. 6 и 8, във връзка с чл. 41, т. 4 и чл.42, ал.1., т. 2 от Закона за защита на класифицираната информация, без да се посочва защо спецагенцията го обявява за ненадежден.

Медиите научиха от самия Гатев за отнетия допуск

„Нямам какво да крия“, заяви той пред De Fakto. „Искам на обществеността да стане ясно за какво става дума. А става дума за много лоши неща“, добави юристът, известен със сериозна адвокатска практика и висок професионализъм. Категоричен е, че никога не е нарушавал служебните си задължения и ще обжалва решението на ДАНС пред Държавната комисия за сигурността на информацията. „Ще използвам всички законови средства, за да преборя безобразието срещу мен“, категоричен е  той.

Една от функциите на Бюрото за контрол на спецсредствата, е  да извършва проверки за неправомерното им прилагане спрямо граждани по техни молби или след самосезиране.  А  законът не прави разграничение в процесуалното качество на заинтересуваните да знаят дали са подслушвани, тоест  –  няма забрана те да са включително обвиняеми и подсъдими. Както историята неведнъж е показвала, твърде често  впоследствие се е оказвало, че не са малко невинните, шумно „осъдени“ преди това като обвиняеми.

Според  неофициално „изтърваната“ информация искането на прокуратурата за отнемането на допуск  на Гатев било заради връзките му със съдията по делото Марешки Светлозар Георгиев, натопен по донос от прокурор,  и с плевенския прокурор Димитър Захариев, чиито арест в  съдебна зала бе обявено за беззаконие от съда.  В мотивите за отнемане на допуск се споменавали и взаимоотношенията на Гатев с прокурора Росен Каменов от Окръжна прокуратура-Пловдив, за който има предложение за дисциплинарно уволнение.
Съдията Светлозар Георгиев, обвинен, че бил ходатайствал пред прокурор да прекрати разследването срещу полицай за забравен автомат, вече бе оправдан на първа инстанция.  Но от материалите по делото му стана ясно, че съдията е бил включен на СРС и е подслушван навсякъде по прокурорски сигнал, че щял да се „споразумява“ с Марешки за изхода от процеса. Такива данни не са открити и подобни обвинения срещу Георгиев не са повдигани.

Сагата със Захариев е известна, за последно той бе шумно обвинен за връзки с организирана група от Плевен, но не е ясно в кой момент е искал проверка дали е подслушван.  За Каменов наистина бе направено предложение за уволнение, но това не е повод за поставянето му на СРС.

След отнетия допуск на Гатев се очаква ДАКСИ  да направи собствен анализ на доказателствата, уличаващи заместник-председателя на Националното бюро за контрол над СРС-та в ненадеждност.  Решението й също не е окончателно, защото може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Хипотетично , ако и на последна инстанция Гатев остане без допуск, парламентът ще трябва да избере нов член на Бюрото, защото достъпът до класифицирана информация е едно от условията за работа в него.

Интересно, дали някой от веригата „прокуратура – ДАНС“,  ясно ще обясни за какво става дума в този случай – с езика на закона, без злоупотреба с мантрата „хората се възмущават“.

 

About De Fakto

Проверете също

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.