Последни новини
Home / Законът / Сръбски съдия: Щом спецправосъдие ще се произнася за Цв. Василев в България, нашият спецсъд да решава екстрадицията му

Сръбски съдия: Щом спецправосъдие ще се произнася за Цв. Василев в България, нашият спецсъд да решава екстрадицията му

Defakto.bg

След като в България обвиненията срещу Цветан Василев са за спецправосъдие, и в Сърбия спецсъд трябва да решава въпроса за неговата екстрадиция.

Това е мотивът на Висшия съд в Белград да се обяви за некомпетентен да гледа делото за връщането на бившия мажоритарен собственик на КТБ у нас, съобщи пред De Fakto адвокатът на Василев Константин Симеонов.

Съобщението за поредното решение на първата инстанция в Сърбия дойде вчера, конкретните съображения обаче останаха неясни. А, откакто бе пратено искането за екстрадицията на Василев, дотук имаше две положителни решения на първоинстанционния съд в Белград и две връщания на казуса от апелативния съд. Последната инстанция там е министърът на правосъдието, но въпросът изобщо не е стигал до него. И надали скоро това ще стане.

Томовете по делото КТБ у нас
Снимка: Прокуратурата

Последното, трето поред решение на Висшия съд в Белград, е взето на непублично заседание, без призоваване на страните. Защо сръбският съдия е обвързал процедурата по ектрадицията с подсъдността на последните повдигнати срещу Василев обвинения, е негова преценка. Какво следва оттук нататък обаче знаем – или прехвърляне на казуса на сръбския спецсъд, който, вероятно, ще заяви, че той пък е некомпетентен по въпросите на екстрадицията, или ново поредно произнасяне на апелативния съд. Във всички случаи искането за връщането на Василев ще се върне на старта си. В каква посока ще се развият нещата ще стане ясно най-рано наесен – през август и в Сърбия, като в България правосъдието е във ваканция. А случаят очевидно не е „спешен“ – тази въртележка се върти поне от две години.

А че обвиненията за организирана престъпна група, действала в КТБ под главатарството на Цветан Василев, ще доведат и до проблеми в Сърбия, отдавна е ясно. В едно от връщанията на преписката апелативният съд там беше настоял българската страна ясно да обясни – в какво точно обвинява банкера?

Иначе у нас многотомното дело за КТБ с хиляди страници обвинителен акт беше тържествено вкарано в спецсъда и чака думата на съдията – дали е годно за гледане в съдебна зала или?

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.