Последни новини
Home / Законът / Сръбски съдия: Щом спецправосъдие ще се произнася за Цв. Василев в България, нашият спецсъд да решава екстрадицията му

Сръбски съдия: Щом спецправосъдие ще се произнася за Цв. Василев в България, нашият спецсъд да решава екстрадицията му

Defakto.bg

След като в България обвиненията срещу Цветан Василев са за спецправосъдие, и в Сърбия спецсъд трябва да решава въпроса за неговата екстрадиция.

Това е мотивът на Висшия съд в Белград да се обяви за некомпетентен да гледа делото за връщането на бившия мажоритарен собственик на КТБ у нас, съобщи пред De Fakto адвокатът на Василев Константин Симеонов.

Съобщението за поредното решение на първата инстанция в Сърбия дойде вчера, конкретните съображения обаче останаха неясни. А, откакто бе пратено искането за екстрадицията на Василев, дотук имаше две положителни решения на първоинстанционния съд в Белград и две връщания на казуса от апелативния съд. Последната инстанция там е министърът на правосъдието, но въпросът изобщо не е стигал до него. И надали скоро това ще стане.

Томовете по делото КТБ у нас
Снимка: Прокуратурата

Последното, трето поред решение на Висшия съд в Белград, е взето на непублично заседание, без призоваване на страните. Защо сръбският съдия е обвързал процедурата по ектрадицията с подсъдността на последните повдигнати срещу Василев обвинения, е негова преценка. Какво следва оттук нататък обаче знаем – или прехвърляне на казуса на сръбския спецсъд, който, вероятно, ще заяви, че той пък е некомпетентен по въпросите на екстрадицията, или ново поредно произнасяне на апелативния съд. Във всички случаи искането за връщането на Василев ще се върне на старта си. В каква посока ще се развият нещата ще стане ясно най-рано наесен – през август и в Сърбия, като в България правосъдието е във ваканция. А случаят очевидно не е “спешен” – тази въртележка се върти поне от две години.

А че обвиненията за организирана престъпна група, действала в КТБ под главатарството на Цветан Василев, ще доведат и до проблеми в Сърбия, отдавна е ясно. В едно от връщанията на преписката апелативният съд там беше настоял българската страна ясно да обясни – в какво точно обвинява банкера?

Иначе у нас многотомното дело за КТБ с хиляди страници обвинителен акт беше тържествено вкарано в спецсъда и чака думата на съдията – дали е годно за гледане в съдебна зала или?

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.