Последни новини
Home / Законът / Осъдиха Португалия заради съдебно решение, отнело възможността за секс на жена над 50 г.

Осъдиха Португалия заради съдебно решение, отнело възможността за секс на жена над 50 г.

Defakto.bg

 

Дискриминация е да се предполага, че сексът за една жена в зряла възраст не е важен. Това е отсъдил Европейският съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на трима съдии от Върховния съд в Лисабон по дело за лекарска грешка, отнела възможността на 50-годишната Мария Мораиш да прави секс, съобщи „Дневник”, позовавайки се на  “Гардиън”. Съдът е осъдил Португалия да възстанови на дамата 2 460 евро за съдебни разноски и да й даде допълнително обезщение в размер на 3 250 евро.

Мораиш претърпяла неуспешна гинекологична операция в португалска болница през 1995 г. Заради грешка по време на процедурата, функцията на половите й органи била увредена и жената повече не можела да прави нормален вагинален секс. Оттогава жената, майка на две деца, води дела в съдебната система на Португалия, които първоначално печели за нанесените физически и психически вреди от операцията.

През 2013 г. обаче при поредното обжалване на болницата, съдът в Лисабон намалява обезщетението на Мария Мораиш на една трета, защото съдиите отсъждат, че предвид възрастта на жената и факта, че вече има две деца, сексът не би трябвало да е толкова важен за нея и липсата му не би трябвало да я затормозява.

В състава, решил това, има трима съдии – двама мъже и една жена, всичките над 50 години, е разказал адвокатът на пострадалата жена след това.

Навремето  случаят е предизвиквал остра обществена реакция и протести. Защитниците на Мораиш наричат решението “талибанско правосъдие” и отнасят делото към съда по човешките права в Страсбург, който сега застава на нейната страна с обвинение за предубеждение.

Решението на португалския съд “пренебрегва физическото и психологическо значение на сексуалността за чувството на пълноценност на жените”, са аргументите на Страсбург. Освен това то е основано на някакво общо грешно разбиране, че сексът не е важен за жените в напреднала възраст с деца, колкото за по-младите хора.

Като доказателство за предубеждението от Страсбург посочват две решения на същия Върховен португалски съд от 2008 и 2014 г., за мъже със сходни казуси след лекарски грешки, нарушаващи нормалните им сексуални способности.  И при двамата са отсъдени сериозни суми за обезщетения от болниците, защото им е нанесен “ужасен психически шок”, но без изобщо да се взима под внимание възрастта им и това дали вече имат деца, или не.

 

About De Fakto

Проверете също

В сила е забраната за посещения в дискотеки, нощни барове и клубове на закрито до 8 ноември (заповедта)

От 06.00 ч. на 25.10.2020 г. до 00.00 часа на 08.11.2020 г.  като временна противоепидемична …

Памет: Преди година, С 20 “за” срещу 4 “против” ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Точно преди една година, на 24 октомври 2019-а, Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.