Последни новини
Home / Законът / Осъдиха Португалия заради съдебно решение, отнело възможността за секс на жена над 50 г.

Осъдиха Португалия заради съдебно решение, отнело възможността за секс на жена над 50 г.

Defakto.bg

 

Дискриминация е да се предполага, че сексът за една жена в зряла възраст не е важен. Това е отсъдил Европейският съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на трима съдии от Върховния съд в Лисабон по дело за лекарска грешка, отнела възможността на 50-годишната Мария Мораиш да прави секс, съобщи „Дневник”, позовавайки се на  „Гардиън“. Съдът е осъдил Португалия да възстанови на дамата 2 460 евро за съдебни разноски и да й даде допълнително обезщение в размер на 3 250 евро.

Мораиш претърпяла неуспешна гинекологична операция в португалска болница през 1995 г. Заради грешка по време на процедурата, функцията на половите й органи била увредена и жената повече не можела да прави нормален вагинален секс. Оттогава жената, майка на две деца, води дела в съдебната система на Португалия, които първоначално печели за нанесените физически и психически вреди от операцията.

През 2013 г. обаче при поредното обжалване на болницата, съдът в Лисабон намалява обезщетението на Мария Мораиш на една трета, защото съдиите отсъждат, че предвид възрастта на жената и факта, че вече има две деца, сексът не би трябвало да е толкова важен за нея и липсата му не би трябвало да я затормозява.

В състава, решил това, има трима съдии – двама мъже и една жена, всичките над 50 години, е разказал адвокатът на пострадалата жена след това.

Навремето  случаят е предизвиквал остра обществена реакция и протести. Защитниците на Мораиш наричат решението „талибанско правосъдие“ и отнасят делото към съда по човешките права в Страсбург, който сега застава на нейната страна с обвинение за предубеждение.

Решението на португалския съд „пренебрегва физическото и психологическо значение на сексуалността за чувството на пълноценност на жените“, са аргументите на Страсбург. Освен това то е основано на някакво общо грешно разбиране, че сексът не е важен за жените в напреднала възраст с деца, колкото за по-младите хора.

Като доказателство за предубеждението от Страсбург посочват две решения на същия Върховен португалски съд от 2008 и 2014 г., за мъже със сходни казуси след лекарски грешки, нарушаващи нормалните им сексуални способности.  И при двамата са отсъдени сериозни суми за обезщетения от болниците, защото им е нанесен „ужасен психически шок“, но без изобщо да се взима под внимание възрастта им и това дали вече имат деца, или не.

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.