Последни новини
Home / Законът / Александър Ангелов официално стана шеф на Софийския районен съд (обновена)

Александър Ангелов официално стана шеф на Софийския районен съд (обновена)

Defakto.bg
Когато един съд е мишена на цялата държава, това са резултатите, каза председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов  по повод  необоснованото преместване на спецделата за корупция по високите етажи в Спецсъда.

На тържествена церемония в Съдебната палата днес новият председател на Софийския районен съд Александър Ангелов встъпи в длъжност и официално застана начело на най-големия и най-натоварен съд в България.

Случи се в присъствието председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов (на снимката горе Ангелов, който подписва акта за встъпване, и Топалов), на членове на ВСС. Дойде и Стефан Милев, който временно управляваше СРС от началото на годината.

Ангелов бе избран на поста на 25 юли с безпрецедентно единодушие в съдийската колегия на ВСС. Конкурент му бе Петър Савчев, за когото не гласува никой.
Единодушието във ВСС за този избор бе впечатляващо, обяви Калоян Топалов. И изрази надежда новото ръководство на районния съд да получи по-голяма подкрепа от кадровиците, отколкото е имало досега.
„Пожелавам на Александър Ангелов да бъде принципен, да бъде равнопоставен спрямо всички съдии и да е готов да носи короната, която понякога е от тръни и няма винаги да носи удовлетворение. Защото да отстояваш принципите си и да бъдеш отговорен не са качества много на почит, поради което се надявам новото ръководство да получи повече подкрепа от тази, която получи настоящото ръководство на СРС“, обяви Калоян Топалов.
Александър Ангелов

Надявам се заедно да променим имиджа на съда, каза самият Ангелов.И още: „Вярвам, че в Софийски районен съд има много достойни и много отговорни съдии, което ми дава увереността, че ще се справя.

Ще се опирам се най-вече на своите разбирания за балансираност, за равно отношение и разбира се, на помощта на моите колеги. Наясно съм, че ще има много трудности, много предизвикателства. Сигурен съм сигурен, че с нашите общи усилия ще успеем да се справим и да подобрим имиджа на съда”.

Той е съдия от 2009 г., първо работи в РС-Монтана, после е командирован в СРС, където впоследствие е назначен за титуляр. Той получи подкрепата на сериозно мнозинство от магистратите в Софийския районен съд, а пред ВСС очерта като приоритети търсенето на начини за преодоляване на свръхнатовареността, ангажира се да чува гласа на съдиите, обеща – наказанията ще са крайна мярка.
Александър Ангелов застава начело на СРС, след като след серия публични протести през зимата Методи Лалов и екипът му подадоха оставки в знак на несъгласие с политиката на ВСС към този съд. Няколко месеца временен председател бе Стефан Милев.
Днес Галя Георгиева от ВСС връчи на Милев грамотата, с която кадровиците по нейно предложение решиха да го удостоят за „свършеното в СРС“. Отличието не бе прието еднозначно, във ВСС включително се чу, че Милев е издал най-много заповеди за наказания на съдии, нерядко спорни.
„До 25-и съм в законен отпуск, после се връщав в СГС, нямам амбиции да преминавам в спецсъда“, заяви Милев пред журналисти.
Калоян Топалов

Калоян Топалов: Иззеха ни дела, защото работим добре!

Когато един съд е мишена, всичко е възможно – така Калоян Топалов коментира прехвърлянето на делата на ВИП-корупцията за над  40 престъпления от СГС в спецправосъдието.  Това стана с гласуваните окончателно онзи ден промени в НПК.  Топалов  допълни, че „изземването на дела“ не почива на никакъв анализ и никой примерно не е дошъл да провери колко са тези дела, предмета им, специфики и т.н.

 Председателят на СГС бе категоричен – изземването на делата е поредно свидетелство, че Софийският градски съд работи добре.   Намекна,  че е поласкан от „тази политическа класа“, която видимо не харесва Софийски градски съд.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.