Последни новини
Home / Законът / Главният секретар на МВР се оплака, че бит нотариус спазва закона

Главният секретар на МВР се оплака, че бит нотариус спазва закона

Defakto.bg

Нотариус Валентина Механджийска, нападната и бита от мъже с качулки в понеделник в столицата, пречела на разследването на МВР. Защото не давала на полицията достъп до изповяданите от нея сделки.

Това се разбра днес от изявление на главния секретар на вътрешното ведомство Младен Маринов на брифинг с журналисти.

Жертва на биячите стана и дъщерята на нотариуса. Двете жени бяха настанени в болница, изписани са вчера.

„За съжаление, и в днешния ден разговаряха колегите с нея (нотариус Валентина Механджийска – б.р.) – но за да изчистиме версията, свързана с нейната дейност, трябва с изрично нейно съгласие да проверим дейността й, свързана с изповядани сделки, сключени договори, и това става само с лично нейно съгласие… Към момента нямаме съдействие от нейна страна!“, обяви главният секретар на МВР.

Иначе разследващите от МВР разглеждали записите от много камери. Смятали, че нападението над нотариус Механджийска е планирано и най-вероятно свързано с работата й, обаче – на, тя не съдейства! Пък полицията искала да „провери повече хора“, за това й трябвал „достъп до делата й“.

От всичко това се разбра едно – главният секретар на МВР обвинява жертвата, че спазва закона.

Той е категоричен – натовареният с държавни функциии нотариус е длъжен да пази тайните на клиента си. Работата му е деликатна, при него се сключват имотни сделки, заверяват се пълномощн, правят се разпореждания, без поверителност и доверие тя се обезсмисля! Интересно, дали главният секретар на МВР сам би отишъл при нотариус, готов да пусне всекиго в архивите (включително и служители на МВР), та свободно да разглеждат кой какво е продал, какви права е прехвърлил и прочее?!

Впрочем, какво им пречи на разследващите да работят по версията си и без да надничат в нотариалните папки? Да питат самата госпожа Механджийска в кого се съмнява например, да установят „оперативно“ кръг на заподозрените – нападението бе шумно огласено, все се е разчуло някъде кой може да й е посегнал, нали? Пък после, с конкретика, да се интересуват – но от конкретни клиенти и конкретни сделки. Защо им е за това да преравят нотариалния архив?

Както е тръгнало, нападението като нищо може да остане неразкрито. И жертвата да се окаже виновна за това. Дано не стане.

За справка на МВР: Из Закона за нотариусите и нотариалната дейност

Чл. 21. (1) Служебният архив на нотариуса е неприкосновен и никой няма право на достъп до него без съгласие на нотариуса освен в случаите, предвидени със закон.
(2) Лицето, получило достъп до служебния архив на нотариуса, е длъжно да пази служебна тайна при условията, установени за самия нотариус, и да го уведомява за извършените по архива действия.
Чл. 26. (1) Нотариусът е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата, и не може да ги ползва за свое или чуждо облагодетелстване. (2) Задълженията по ал. 1 се отнасят и за времето, в което нотариусът не упражнява функциите си или дейността му е преустановена.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Един коментар

  1. Разследващите имат право на достъп до архива и без съгласието на нотариуса, защото те попадат в изключението на чл. 21, ал.1 ЗННД: „освен в случаите, предвидени със закон.“ Процедурата е същата, както при разкриването на банкова тайна. http://softisbg.com/dannies_blog/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.