Последни новини
Home / Законът / ВСС се събира (дали?) на 3 август за ветото върху съдебния закон

ВСС се събира (дали?) на 3 август за ветото върху съдебния закон

Defakto.bg

Дали заявката на ВСС да иска вето на президента Румен Радев ще стане реалност, скоро ще разберем. Правосъдният министър Цецка Цачева е свикала заседание на пленума на съвета на 3 август, една от точките в които е: „Обобщение на становища относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт“.
Дневният ред е публикуван на страницата на ВСС. А големият въпрос е дали кадровиците ще съберат кворум в жежките августовски дни, в които разчитаха да са във „ваканция“. Макар че по закон не е предвидено масово разпускане на съдебния съвет за летен отдих, всяка година ВСС на практика си го осигурява. Скептицизмът набъбва и от факта, че в „работния“ юли заседание на пленума вече се провали, без да стартира именно защото малцина кадровици се явиха на него – исканият кворум в случая е от 13 души. На онова заседания трябваше да се разисква конфликтвата тема за европроверката на прокуратурата и препоръките по нея, включително за въвеждане на отчетност и контрол над обвинител №.1 Темата за поправките в съдебния закон, ударно изгласувани от парламента в последния му предваканционен работен ден е не по-малко конфликтна – промените предвиждат кариерни бонуси за отиващите си членове на ВСС, каквито именно са сегашните кадровици. Твърде смело е очакването мнозинството, заради което благините влязоха в закона, сега да се обявят срещу тях.

Какво все пак ще стане, ще видим след няколко дни. Факт е, че на 28 юли, малко след като депутатите окончателно казаха „да“ на поправките в съдебния закон, предложени от петима избраници от ГЕРБ и патриоти, кадровиците дадоха заявка да сезират президента за вето. Онези от тях, които се изказаха, бяха единодушни срещу промяната, която занапред задължава ВСС да отстранява магистрати при всяко обвинение за умишлено престъпление, стига да го поиска главният прокурор. Като изрично бе отбелязано, че „задължителността“ поставя магистратите в по-неблагоприятно положение от всички останали обвиняеми в държавата въпреки презумпцията за невиновност. Акцентирано бе и на липсата на ограничение в срока на отстраняването, докато трае съдебно производство, което на практика е „предварително“ наказание, което оставя съдии,прокурори, следователи без средства и професия за неясно колко време.

Част от членовете на ВСС категорично са и срещу кариерните бонуси, но те са малцинство. Сериозни възражения има и срещу новите текстове, разширяващи пределите на забранената на магистратите „търговска дейност“. Тогава, на 28 юли, бе взето решение правната комисия на съвета да изработи становище по промените, с оглед сезирането на президента.

Срокът, в който Румен Радев може да наложи вето на спорните поправки, е до 15 дни след гласуването им. Той би трябвало да изтече на 14 август (по принцип 15-ият ден е 12 август, събота, но срок не свършва в неработен ден).  А решението дали да спре промените е изцяло във волята на държавния глава, каквото и да каже или да не каже ВСС.  Ветото е в ръцете на президента, да видим.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.