Последни новини
Home / Законът / Безпрецедентно, прокуратурата иска заличаване на 33 партии

Безпрецедентно, прокуратурата иска заличаване на 33 партии

Defakto.bg

Сред тях е Българският бизнес блок на Жорж Ганчев

Жорж Ганчев

Да бъдат разпуснати 33 политически партии е поискала днес Софийската градска прокуратура от Софийския градски съд. Най-познатото име в списъка е на Българския бизнес блок на Жорж Ганчев, вкарал депутати в два парламента (37-о и 38-о НС). А самият Ганчев бе дори кандидат за президент.

Като основания за искането си прокуратурата сочи две неизпълнени условия по Закона за политическите партии: неучастие в избори за повече от 5 г. и неподаване на годишни финансови отчети пред Сметната палата за 2 последователни години.

Проблемът с партийните регистрации избуя тази година покрай Веселин Марешки, когато се оказа, че той е председател на две партии – „Воля“ и „Национално движение за свобода и демокрация“, като втората отдавна не е активна, не е дори и пререгистрирана, но продължава да фигурира в съдебните регистри.

През април прокуратурата поиска от съда нейното заличаване. А сега се е активизирала и е внесла искови молби за 33 политически формации.

Любопитното е, че според деловодната система на СГС поне в последните две години прокуратурата е поискала заличаване само на две партии – тази на Марешки през 2017 г. и на пловдивската ПП „Гражданска сила“ през 2016 г. Подобен масов иск е безпрецедентен. А по закон в тези производства съдът се произнася само при сезиране от прокуратурата.

Интересното е и друго – настояването за заличаване на 33 партии идва, след като е започнала съдебната ваканция, която ще трае до септември.

Ето съобщението:

„Днес, 31 юли 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП), след извършена проверка и въз основа на изискани материали от Централната избирателна комисия (ЦИК), Софийски градски съд (СГС) и Сметната палата, и в изпълнение на правомощията си по Закона за политическите партии (ЗПП), внесе искови молби в СГС за прекратяване (разпускане) на 33 политически партии. Партиите са следните:

„Българска национално – радикална партия“, „Социалистически младежки съюз“, „Съюз на демократичните партии и движения ЕРА- 3“, „Отечествена партия на труда“, „Български бизнес блок“, „Алтернативно социалистическо обединение – независими“, „Движение „Народен юмрук“ за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани“, „Българска християнска коалиция“, „Съюз България“, „Движение за единение на нацията“, „Движение кредитор на доверие“, „Политическо движение Заедно за Сливен“, „Роден край“, „Камара на експертите“, „Републиканско – демократическо движение на всички отрудени и обременени“, „Обединена партия на пенсионерите в България /ОППБ/“, „Съюз на националното достойнство Гранит“, „Българска национал-патриотична партия“, „Обединение Достойна България“, „Народняшка земеделска партия „Никола Петков“ “, „Политическа партия Дела“, „Партия на либералната алтернатива и мира /ПЛАМ/“, „Северна лига“, „Гражданско движение Глас“, „Черноморец“, „Партия Движение за социална солидарност“, „Българска индустриално аграрна партия“, „Единен пенсионерски съюз“, „Български граждани ЗБОРИМ“, „Нова Европа“, „Победа“, „Национално патриотично обединение“, „Движение за благоденствие и възход“.

На прекратяване по реда на чл. 40, ал.1, т.3 от ЗПП (неучастие в избори за народни представители, президент и вицепрезидент, общински съветници и кметове за период повече от 5 години от последната им съдебна регистрация) подлежат 31 политически партии.

На основание чл. 40, ал.1, т.4 от ЗПП, поради неподаване на задължителните по закон годишни финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години, СГП е внесла искове за прекратяване против две политически партии, както следва: „Национално патриотично обединение“ и „Движение за благоденствие и възход“.

СГП ще продължи да упражнява правомощията си по ЗПП при наличието на законовите основания за прекратяване на съответните партии и в защита на обществения интерес.“

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.