Последни новини
Home / Законът / ВСС: Правят първа атестация на бивш инспектор, повишиха съдия Ситнилска

ВСС: Правят първа атестация на бивш инспектор, повишиха съдия Ситнилска

Defakto.bg

Бившият инспектор Димана Йосифова ще е първата, получила от ВСС оценка за работата си в Инспектората. Това ще е и тестът за новите атестации, въведени в закона от август миналата година – освен на инспекторите те се правят и на кадровиците след изтичането на мандата им, целта е пребиваването в двата органа да не е пречка пред кариерното им развитие и като магистрати.

Процедурата за Йосифова започва по нейно искане. След като напусна Инспектората тя се върна на старата си длъжност в Софийския градски съд, а после бе командирована във ВАС. Периодът на атестирането ще е от април 2012 г. до март 2016 г., докато е била инспектор.

Освен с този въпрос, на августовското си почти извънредно заседание съдийската колегия на ВСС се занима и с други кадрови теми.

Така например най-високия ранг „съдия във ВКС и ВАС“ получиха петима съдии. Сред тях са Мария Ситнилска от Адвинистративен съд – София-град (дъщеря на покойния зам.-главен прокурор Камен Ситнилски), Владимир Вълков от СГС (който бе кандидат за съдийската квота на ВСС и получи сериозна подкрепа), зам.председателят на РС-Шумен Ростислава Георгиева, Миглена Недева от АССГ.

Кадровиците се занимаха и с дисцилинарни въпроси. Така в едно бяха обединени две дисциплинрни дела срещу бившия шеф на СРС Методи Лалов, както и трите дисциплинарни дела срещу Петя Крънчева от СГС.

About De Fakto

Проверете също

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …

Съдия Татяна Жилова за промените в Конституцията: Предстоят стрестестове за административното правосъдие

Лилия Христовска На 18 януарит.г. Съюзът нa cъдиитe в Бългapия пpeдложи нa Πpeзидeнтa Pyмeн Paдeв  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.