Последни новини
Home / Законът / Бившият градски прокурор на София Нестор Несторов: Ако МВР не открие извършителя, съдебната власт е с вързани ръце

Бившият градски прокурор на София Нестор Несторов: Ако МВР не открие извършителя, съдебната власт е с вързани ръце

Defakto.bg

Огромна част от делата се спират, защото извършителят остава неизвестен, а издирването е работа на МВР – това напомни днес дългогодишният градски прокурор на София Нестор Несторов.

Известният обвинител с 35 г. стаж, който бе и член на ВСС, а в края на кариерата си влезе в кофликт с главния прокурор Никола Филчев и понесе не един и два удара, коментира пред bTV темата за отлежаването на дела с години без резултат и ефективността на съдебната власт. През последните години Несторов рядко се е изказвал публично.

„Не съм песимист, оптимист съм, искам нещата да вървят като в нормална държава. Но съдебната система, прокурорът се включва, когато извършителят стане известен, дотогава оперативно-издирвателната дейност е възложена на органите на МВР”, подчерта Несторов. А ако в първите дни по горещи следи не е свършено достатъчно, престъпленията най-често остават неразкрити.

„Не зная да е разкрито и нито едно от знаковите убийства на прехода. Онова, което достига до прокуратурата е, че не достигат данни, които да сочат към конкретен извършител. Проверяват се различни версии, но в крайна сметка не може да се стигне до някъде, има безизходица. Или извършителят не е оставил никакви следи, или те са елиминирани, прикрити по някакъв начин“, каза Несторов. Не знае обаче над извършителите да е опъван чадър.

Според известния обвинител давността за преследване на тежките престъпления, убийствата трябва да се увеличи от 20 години (както е сега) на 35, та и 50 години. „Възможно е някой, който е извършител, след 30 години да направи самопризнания, той ще остане ненаказан”, илюстрира Несторов. Значи ли това, че давността изобщо трябва да отпадне, докато извърителят (случайно) не бъде открит, опонират обаче други юристи.

Днес Несторов е пенсионер, но и адвокатства. На въпрос дали се определя като заможен човек (навремето многобройните поверки срещу него не откриха данни за незаконно богатство), бившият прокурор отговори: „Не. Аз адвокатствам. В България пенсиите са ниски, получавам тавана от 910 лв.”

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.