Последни новини
Home / Законът / ВСС без искане за вето на съдебния закон, още чака „оригиналните“ поправки от парламента

ВСС без искане за вето на съдебния закон, още чака „оригиналните“ поправки от парламента

Defakto.bg

Макар че за утре е свикан пленум на ВСС, на който трябваше да се обсъжда искане за президентско вето върху поправките в съдебния закон, до такова обсъждане по-скоро няма да се стигне. Причината този път обаче не е толкова в кадровиците – инициативата се спъва от парламента, научи De Fakto.

Конкретно – правната комисия на ВСС не е готова със становище по скорострелно гласуваните на 28 юли промени, защото не е получила текстовете, окончателно одобрени за второ четене от НС в последния му предваканционен работен ден. А без сигурност какво в крайна сметка официално са приели депутатите, във ВСС са объркани какво точно да оспорват. В същото време срокът за налагане на вето върху законовите промени ще изтече на 14 август. Ако дотогава президентът не ги спре, те ще излязат в „Държавен вестник“ и ще станат факт.

Още в деня на гласуването им, 28 юли, правната комисия на ВСС е поискала от Народното събрание да изпратят одобрените от пленарната зала текстове в техния окончателен вид. До днес отговор няма, и текстове няма.

Факт е, в късния следобед на 27 юли правната комисия на НС спешно допълваше, отхвърляше и преправяше поправките в Закона за съдебната власт, предложени от петима от ГЕРБ и Обединени патриоти начело с Данаил Кирилов. Така след заявката на Цветан Цветанов отпаднаха (чрез отхвърляне) забраните за „външно“ финансиране на съсловните магистратски организации. В други, не по-малко скандални поправки пък настъпиха изменения. За второ четене правната комисия записа, че занапред ВСС задължително ще отстранява от длъжност магистрати при всякакви обвинение за „умишлени престъпления от общ характер“, като отпадна изискването тези престъпления поне да са „тежки“. Нещо повече – освен задължително, отстраняването се оказва и безсрочно, ако е стартирал съдебен процес.

Забраната за търговската дейност на съдии, прокурори и следователи пък се модифицира във вето за търговска дейност „под каквато и да е форма, включително лично чрез подставено лице или с явен или скрит пълномощник“. Въпреки възраженията, че в случая термините,  заимствани от други закони за други ситуации, са неуместни и на практика създават риск от произвол.

Кариерните бонуси за ВСС си останаха непипнати, но пък бяха дописани екстри и за инспекторите, като в крайна сметка обаче режимът за едните и другите пак се оказа различен. В пленарна зала пък и самите депутати надали разбраха какво точно приемат.

Все още има време, готови сме да реагираме веднага след получаването на текстовете, казват членове на ВСС. Нов пленум на съвета след утрешния надали ще бъде свикан, но евентуалното искане до президента може да бъде разпратено до всички от съвета, който иска да го подпише и подкрепи. А после да бъде изпратено на „Дондуков“ -2.

Впрочем, държавният глава вече бе сезиран от Съюза на съдиите да наложи вето над поправките в ЗСВ за отстраняването и бонусите. А за спиране на промените и сезиране не се изисква, преценката е само на президента.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.