Последни новини
Home / Законът / ВСС самокритичен – призна, че допускал „слабости” през мандата

ВСС самокритичен – призна, че допускал „слабости” през мандата

Defakto.bg

През петте си години мандат този състав на ВСС е допускал слабости, неочаквано призна съветът днес. И, въпреки настояванията на Галя Георгиева, отказа да зачертае констатациите за собствените си неудачи от годишния доклад за дейността на съвета, който ще бъде изпратен на парламента.

Така в отчета си за свършеното през 2016 г. кадровиците правят и своеобразна равносметка на мандата си, който изтича през октомври. И за свои слабости признават „висока степен на немотивираност на кадрови решения”, „недобро предвиждане на сроковете по реформа на съдебната карта”, както и създаването на „имиджова криза”.

Това стана ясно от разгорелия се дебат, след който някои формулировки все пак бяха „смекчени”. Разбра се също, че самокритиката е дело на Юлиана Колева, която оглавява правната комисия на ВСС. Самият документ обаче така си и остана неизвестен за публиката.

Работихме от сутрин до здрач, набъркваха ни в привнесени скандали!

Категорично не съм съгласна с т.нар. „слабости”, обяви Галя Георгиева.

И държа следната реч:

„Благодарение на този ВСС хората научиха, че има такъв орган. Не съм съгласна, какво означава немотивираност, колко наши решения бяха отменени от ВАС, кои и за кои назначения – ако се позоваваме само на избора на Нели Куцкова (отказът на ВСС да я избере за председател на Софийския апелативен съд бе отменен веднъж от ВАС, но при повторно гласуване кадровиците пак не я избраха – б.р.)

За съдебната карта – няма да съм адвокат на колегата Калпакчиев, но за първи път ВСС се зае с тази трудна задача и няма да приема и тази „слабост” (Самата Галя Георгиева досега не един и два пъти обявяваше, че нищо не се прави по въпроса).

Този ВСС преживя 7 министри на правосъдието, работи при изключително трудни условия, негативизъм и съпротива от останалите две власти, от политически сили, които настройваха обществото срещу нас. Това е единственият ВСС, който работеше от сутрин до вечер. Това, че сме имали противоречия, които в обществото до голяма степен излизаха като скандали, не сме виновни ние – скандалите бяха привнесени отвън, искам това да се чуе!”

После Георгиева обвини депутатите, че тъкмо във ВСС са си били „подредили работата” и парламентът ги разделил на две колегии, след което работата трябвало да почне отначало.

Тя настоя също изрично да се отбележи „положителната роля” на правосъдния министър Цецка Цачева за успокояване на страстите в съвета.

И заключи: „Нима не можехме от първия момент да се подкрепяме в общата си работа? Кое налагаше тези безкрайни дебати, тези празни приказки от някои колеги? Колко много излишни противоречия имаше на тази маса!” (С което всъщност призна, че и кризи, и скандали все пак е имало).

По Мопасан

Чуха се и други възражения, например че не трябва да се изписват имената на магистратите, спещу които са образувани дисциплинарни дела. Заваляха и предложения за добавяне на „положителни” моменти в работата на ВСС.

„А бе ще го направим накрая като некролог това”, възкликна Румен Георгиев. А после цитира Ги дьо Мопасан: „Животът не е нито толкова хубав, нито толкова лош, колкото си мислим”.

Последва предложение да отпадне цялата глава „Изводи за дейността на съвета”, което Юлиана Колева подкрепи с аргумента: „По-добре да отпадне, иначе рискуваме да я напълним само с положителни констатации, без никаква самокритичност!”

С 5 гласа „за” срещу 10 „против” обаче отпадането на главата с изводите не се прие. А с 4 срещу 11 гласа не мина искането от доклада да се зачертаят всички „слабости”.

Остава да видим какво все пак ще има в отчета, който ще бъде изпратен на парламента.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.