Последни новини
Home / Законът / И Росен Плевнелиев апелира за вето на НПК и Закона за съдебната власт

И Росен Плевнелиев апелира за вето на НПК и Закона за съдебната власт

Defakto.bg

Бившият президент Росен Плевнелиев в интервю за BTV посъветва  действащия държавния глава  Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Според Плевнелиев приетите промени и в двата закона имат текстове,  които противоречат на конституцията.  Даде пример с поправката в НПК,  която „прехвърли“ над  40 вида престъпления, разглеждани досега от Софийски градски съд на Специализиран наказателен съд съд,  който е „дал спорни резултати досега“.

Преди дни четири извън парламентарни партии също поискаха  от президента да спре поправките в НПК и съдебния  закон. Това са „Нова република“, „Да, България“, „БЗНС“ и „Зелените“ се обединиха около съвместна позиция в която искат президентът Румен Радев да наложи вето върху законите за съдебната власт, които трябва да бъдат приети от парламента тази седмица.

В последните дни преди ваканцията на 44- ото НС, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите, ударно промениха важни закони, пряко засягащи независимостта на съдебната власт и възможността, политиците да се месят в работата на съда, напомнят от четирите партии останали извън парламента. В позицията си те противопоставят „на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава“.

Десетки неправителствени организации, сред които Съюзът на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Съюзът на юристите в България и др.  протестираха срещу промените, като противоречащи на основните принципи на правото и правовата държава.

Срещу ударното предваканционно законотворчество на 44-о НС се обявиха и 27 НПО, които поискаха  поискаха вето заради поправките в  Закона за околната среда.  Аргументите им са много, най-вече че депутатите недопустимо са отрязали съдебния контрол върху одобряването на обектите с национално значение, споровете за ОВОС и други. Нещо повече – на правителството на практика е прехвърлена преценката кои казуси да се развиват на две инстанции, а кои – на една.

По повод предложението на БСП президентът да назначава шефът на новия орган за  борба с корупцията,  Плевнелиев смята, че не е работа на президента да посочва състава на тази комисия, защото държавният глава е висша представителна власт, но не е изпълнителна власт.

За  мегаделото „КТБ” Росен Плевнелиев смята, че като президент е направил нужното, за да не се стигне до голяма банкова криза. Според него е важно да се отворят „досиетата КТБ”, както и да се следи колко пари ще бъдат върнати.

За Македония

Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За бъде решен един проблем, трябва да бъде посочен”. Той обяви, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава. През 2012 г. той е казал на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС, каза  Плевнелиев.

Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, обяви експрезидентът.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.