Последни новини
Home / Законът / И Росен Плевнелиев апелира за вето на НПК и Закона за съдебната власт

И Росен Плевнелиев апелира за вето на НПК и Закона за съдебната власт

Defakto.bg

Бившият президент Росен Плевнелиев в интервю за BTV посъветва  действащия държавния глава  Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Според Плевнелиев приетите промени и в двата закона имат текстове,  които противоречат на конституцията.  Даде пример с поправката в НПК,  която „прехвърли“ над  40 вида престъпления, разглеждани досега от Софийски градски съд на Специализиран наказателен съд съд,  който е „дал спорни резултати досега“.

Преди дни четири извън парламентарни партии също поискаха  от президента да спре поправките в НПК и съдебния  закон. Това са „Нова република“, „Да, България“, „БЗНС“ и „Зелените“ се обединиха около съвместна позиция в която искат президентът Румен Радев да наложи вето върху законите за съдебната власт, които трябва да бъдат приети от парламента тази седмица.

В последните дни преди ваканцията на 44- ото НС, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите, ударно промениха важни закони, пряко засягащи независимостта на съдебната власт и възможността, политиците да се месят в работата на съда, напомнят от четирите партии останали извън парламента. В позицията си те противопоставят „на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава“.

Десетки неправителствени организации, сред които Съюзът на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Съюзът на юристите в България и др.  протестираха срещу промените, като противоречащи на основните принципи на правото и правовата държава.

Срещу ударното предваканционно законотворчество на 44-о НС се обявиха и 27 НПО, които поискаха  поискаха вето заради поправките в  Закона за околната среда.  Аргументите им са много, най-вече че депутатите недопустимо са отрязали съдебния контрол върху одобряването на обектите с национално значение, споровете за ОВОС и други. Нещо повече – на правителството на практика е прехвърлена преценката кои казуси да се развиват на две инстанции, а кои – на една.

По повод предложението на БСП президентът да назначава шефът на новия орган за  борба с корупцията,  Плевнелиев смята, че не е работа на президента да посочва състава на тази комисия, защото държавният глава е висша представителна власт, но не е изпълнителна власт.

За  мегаделото „КТБ” Росен Плевнелиев смята, че като президент е направил нужното, за да не се стигне до голяма банкова криза. Според него е важно да се отворят „досиетата КТБ”, както и да се следи колко пари ще бъдат върнати.

За Македония

Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За бъде решен един проблем, трябва да бъде посочен”. Той обяви, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава. През 2012 г. той е казал на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС, каза  Плевнелиев.

Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, обяви експрезидентът.

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.