Последни новини
Home / Законът / Спор дали Инспекторатът проверява все съда, не закача прокуратурата

Спор дали Инспекторатът проверява все съда, не закача прокуратурата

Defakto.bg

„Балансиран” ли е подходът на Инспектората към съда и прокуратурата или целенасочено се проверяват само съдилищата? Въпросът бе поставен на днешното заседание на ВСС по повод годишния доклад за работата на инспекторите през 2016 г.

Питането отправи Калин Калпакчиев, който бе категоричен – и от отчета личи, че обект на проверка са били най-вече съдилищата, нещо повече – за 2016 г. Инспекторатът не е направил нито 1 предложение за наказание на прокурор.

В случая не можете да говорите за „небалансиран” подход, защото съдиите са много повече от прокурорите и следователите в страната, възрази Румен Георгиев. „Така ли? Разликата хич не е толкова голяма, личи и по квотите за съдии и прокурори във ВСС!” – репликира Калпакчиев.

Незабравка Стоева се съгласи, че Калпакчиев е прав за броя на проверките и предложенията, но в същото време като цяло наказаните прокурори били повече от наказаните съдии заради „изключителната активност на административните ръководители в прокуратурата и на горестоящите ръководители”.

Главният инспектор Теодора Точкова (на снимката горе) отрече да има преднамереност към съда и „непипане” на прокуратурата от страна на Инспектората.

През кадровиците днес тя очерта основните констатации за свършеното през м.г.

Изтъкна слабости на съдилищата, констатирани при проверките: недобра предварителна подготовка, което водело до пренасрочване на заседания (за ОС), връщане на дела на прокурора за слабости, които е можело да бъдат установени по-рано (някои РС и ОС), просрочия при изготвянето на актовете, както и луфт от между 5 и 8 месеца между две заседания (Софийски апелативен съд, включително търговско отделение).

Иначе общо по наказателните дела бе отчетен висок брой на потвърдените актове.

По планови проверки в прокуратури е бил констатиран недостатъчен контрол върху МВР по издирването на „неизвестните извършители”, както и прекратяване на дела без задълбочен анализ на доказателствата. Никакви пропуски обаче не били установени в столичната апелативна прокуратура, без съществени пропуски работела военноапелативната прокуратура.

Отчетено бе също, че за 2016 г. са платени общо 604 668 лева обезщетения за мудно правосъдие (сумата се назовава не за първи път), като основните причини са неспазване на процесуалните срокове в закона.

Светла Петкова от ВСС разкритикува Инспектората, че не посочвал номерата на делата и имената на прегрешилите с драстични забави съдии, „за да се знаят от колегите и от обществеността!”

Точкова отговори, че не смята, че констатациите на Инспектората трябва да приличат на обвинителен акт.

Галя Георгиева пък поиска да се направи тематична проверка за администрирането, движението и спирането на делата, особено на гражданските. С аргумента, че в съдилищата имало огромен брой спрени дела.

Главният инспектор напомни, че при всяка проверка се оглеждат и спрените производства.

Отчетът на Инспектората бе приет за сведение от ВСС.

А разговорът наистина се водеше основно за съдилищата. Защото в прокуратурата няма проблеми?

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.