Последни новини
Home / Законът / Борисов (по времето на Станишев): Ако вкараме в специализирания съд министри, депутати и кметове, ще тръгнат политически разчиствания*

Борисов (по времето на Станишев): Ако вкараме в специализирания съд министри, депутати и кметове, ще тръгнат политически разчиствания*

Defakto.bg

СЪЮЗЪТ НА СЪДИИТЕ НАПОМНЯ, ЧЕ АРХИВИТЕ СА ЖИВИ

Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите

По повод обнародването днес в Държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на НПК, приет на 26.07.2017 г. от Народното събрание, Съюзът на съдиите в България намира за необходимо да припомни изявление отпреди няколко години на министър-председателя господин Бойко Борисов:

„Най-голямото наказание за един политик не е дори самата присъда. Фактът да отидеш в съда, фактът да те съдят, да ти повдигат обвинение, то е достатъчно като наказание. Вече колко ще го съдят след това е друг въпрос. Но той като имидж, като професия, вече е загубен“, коментира премиерът.

Докато тежката организирана престъпност, убийствата, грабежите, изнасилванията, когато е в рецидив… Има хора, които по няколко пъти вършат тези неща, много зли са, много кървави, и действително могат да посегнат и върху длъжностни лица. Затова те трябва да отидат в специализирания съд, където съдиите, прокурорите, сградите, да бъдат по друг начин охранявани“, уточни Борисов.

„Министър, депутат или кмет ще го съди съд, или специализиран съд в случая, ще касае финансови престъпления. Ако вкараме и това в специализирания съд веднага ще го опорочим, че би могло да се ползва за политически разчиствания. Ако някой някога надделее във Висшия съдебен съвет, както сега Тройната коалиция изцяло управлява съдебната система чрез ВВС, определен от нея“, обясни още той.

De Fakto: По онова време  пред  Дарик радио, Борисов напълно споделя идеята на Борис Велчев, като главен прокурор, че Специализираният наказателен съд трябва да се занимава  с организираната престъпност (както е досега), а не с дела срещу политици, министри и пр.люде от високите етажи на властта. Тогава Велчев заяви в Народното събрание, „че е необходима особена специализация, за да могат да бъдат съдени народни представители, министри, кметове, магистрати“.

Днес, премиерът очевидно споделя възгледите на друг главен прокурор – Сотир Цацаров.  И така, с  днешна дата, след влизането на промените в сила – от 5 ноември,  делата за над 40 престъпления – от подкуп през безстопанственост, до престъпление по служба и пране на пари, ако са извършени от лица, обособени в 10 групи (от депутати до зам.-кметове на райони), ще се гледат от Специализирания наказателен съд, който плашеше Бойко Борисов.

Страшничко е, но сега премиерът мълчи, вероятно е станал по – храбър. Макар, че според Конституционния съд (решение №10 от 2011 гг.), специализирането на съдилищата по категорията на делата, е в противоречие със забраната за създаване  де факто на извънредни съдилища. Това неизменно напомняха на президента Радев и Съюзът на съдиите, а преди това до парламента и Висшият адвокатски съвет,  и още множество юристи от гилдията, партии и сдружения в настоятелните си искания за отлагателно вето. Уви.

*Източник: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/specializiraniqt-syd-da-se-zanimava-s-organiziranata-prestypnost-585296

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.