Последни новини
Home / Законът / Вето върху НПК няма, конфликтните промени вече са в брой 63 на „Държавен вестник“

Вето върху НПК няма, конфликтните промени вече са в брой 63 на „Държавен вестник“

Defakto.bg

В брой 63 на „Държавен вестник“ президентът Радев е пуснал за обнародване поправките в НПК.   Това става ясно от съдържанието на последния държавен официоз. Става ясно и че юридическият екип на държавния глава не се е впечатлил от  аргументите на магистрати, неправителствени организации, партии и сдружения, които поискаха да бъде наложено вето върху закона с аргумента за опасност от  политизирано правосъдие.

Професионалната общност и гражданското общество (макар и в зародиш) предупреждаваха, че измененията в НПК са удар върху правото и правовата държава, но въпреки това президентът не наложи вето.  Това е пореден пример, че политическата класа отдавна е обединена и работи срещу гражданите и техните права, коментира във Фейсбук бившият председател на СРС Методи Лалов.

Следващият ход срещу промените може да е искане до Конституционния съд, припомнят конституционалисти.

Така прехвърлянето на ВИП-корупцията за съдене от Специализирания наказателен съд влиза в сила три месеца след обнародването й,  тоест от   5 ноември  над 40 престъпления вече ще се гледат от спецправосъдието.

В закона изрично е  посочено,  че неприключените до влизането в сила на промените дела ще се  разглеждат от съдилищата, в които са образувани. Това важи и за досъдебните производства.

С измененията е въведено още задължително разпоредително заседание при разглеждане на делото от първата инстанция, на което ще се прекратява възможността за връщане на делото на прокуратурата заради съществени и отстраними процесуални нарушения, допуснати на досъдебната фаза.  Това стана с нова глава „Предаване на съд и подготвителни действия за разглеждане на делото в съдебно заседание“. Новите правила също няма да се  прилагат за заварени (до влизането в сила на измененията) производства, по които е започнато съдебното следствие.

Друго съществено изменение в НПК отново е свързано с връщането на делата – в чл.249, ал. 4 се дава определение за това кои нарушения, допуснати при разследването, са съществени и отстраними.

Освен това беше въведена и нова презумпция в чл.63, ал. 2, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, ако обвинението му е задочно ( чл. 269, ал. 3 НПК).

С измененията в НПК отпадна възможността обвиняемият да иска делото му да бъде внесено в съда след изтичането на определен срок. Процедурата е изцяло нова.

Очаква се решението на държавния глава по сериозно атакуваните промени в Закона за съдебната власт и Закона за околната среда, за които множество магистрати поискаха отлагателно вето. Очевидно трябва да се следи „Държавен вестник“, защото за президента няма задължение да мотивира решенията си за ветото. Макар, че няма забрана решенията по видимо конфликтни закони да се оповестяват и публично.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.