Последни новини
Home / Законът / Над 16 години се е точило дело за средна телесна повреда, абсолютната давност прекратила мъките на Темида

Над 16 години се е точило дело за средна телесна повреда, абсолютната давност прекратила мъките на Темида

Defakto.bg

 

Дело за причиняване на средна телесна повреда, продължило 16 години, 2 месеца и 14 дни, и делба на 6 имота в полите на Витоша, извършена за 15 години, 2 месеца и 24 дни, са най-продължителните производства, установени от Инспектората към ВСС при проверка на 128 заявления от граждани за забавени дела, извършена в периода 1 април – 30 юни 2017 г. Това са страховитите данни, които съобщи пресцентърът на инспектората

84 от заявленията за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) са основателни – 36 са по наказателни дела, 48 са по граждански, търговски и административни дела.

Най-много – 13, са забавените наказателни производства за престъпления против личността. Сред тях е и продължилото 16 години, 2 месеца и 14 дни дело за причиняване на средна телесна повреда при нанесен побой на бивш съдружник в ателие за химическо чистене в центъра на София (престъпление по чл. 129, ал. 2, пр. 3 и пр. 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс). Заявления за забавено правораздаване са подали както пострадалия, така и подсъдимия.

В досъдебното производство са допуснати забавяни, причинени от пропуски на прокуратурата. Три пъти първоинстанционният съд – Софийски районен съд (СРС), е прекратил производството и е върнал делото на прокуратурата за прецизиране на обвиненията. Това е забавило приключването на производството с близо 3 години.

В съдебната фаза също са допуснати сериозни забавяния, причинени от действията на съдилищата. Постановената от  СРС присъда е отменена от въззивната инстанция (СГС) и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Образуваното след това съдебно производство в СРС е продължило 7 години и 4 месеца. Проведени са общо 30 съдебни заседания, 15 от които са отложени поради неявяване на подсъдимите или техните защитници. Съдът не е предприел никакви действия за проверка на представяните от тях медицински документи, болнични листове и писмени доказателства за служебна ангажираност, както и за издирване на нередовно призованите свидетели и за дисциплиниране на неявили се свидетели въпреки редовното им призоваване.

В резултат на всички забавяния делото е прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване по повдигнатото обвинение.

Сред забавените граждански, търговски и административни дела най-продължително е за делба между петима съделители на шест имота, подробно индивидуализирани по местоположение, площ и граници в местност в полите на Витоша (чл. 34 от Закона за собствеността).

В производството, продължило 15 години, 2 месеца и 24 дни, са допуснати много забавяния при разглеждането му пред първоинстанционния и пред въззивния съд, изразяващи се най-вече в многократното отлагане на съдените заседания и насрочването им през големи интервали от време. Делото в СРС, образувано през 2001 г., е продължило 6 години в първата фаза на делбата и 3 години и 8 месеца във втората. В първата фаза на делбата съдът установява само кръга на съделителите, броя на имотите, включени в делбената маса, и квотата на всеки съделител, а във втората извършва делбата. По това  производство в първата фаза са проведени 17 съдебни заседания, а във втората 10 – отлагани безкритично от съда за събиране на доказателства.

Отчетът на Инспектората към ВСС за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а” от ЗСВ (нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи) за периода 1 април – 30 юни 2017 г. може да се прочете на интернет страницата на ИВСС –  http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16.

По информация от Министерството на правосъдието за този период са сключени 51 споразумения, по които общата изплатена сума за обезщетения е 98 600 лв. Максималният размер на обезщетението, предвиден в ЗСВ, е 10 000 лв.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.