Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: Кариерните бонуси за членовете на ВСС са типична форма на политическа корупция!

Христо Иванов: Кариерните бонуси за членовете на ВСС са типична форма на политическа корупция!

Defakto.bg

  Трудно е да се говори, че Пеевски е ощетен от КТБ, смята бившият правосъден министър

Кариерните бонуси в съдебния закон, които  дават право на членовете на ВСС да посочват мястото,  което искат да заемат, като им изтече мандата, тази сутрин  пред  bTV Христо Иванов  определи като  възможност ” за тези които са слушкали да заемат длъжности без конкурси”.

Това е типична форма на политическа корупция, категоричен е бившият правосъден министър. Той заяви още, че под влияние на лобито на Цацаров са извършени промените в НПК, които прехвърлиха ВИП – корупцията от СГС в Специализирания наказателен съд.

Зо породен път имаме едно политическо решение, което предопределя една политизирана дейност, защото Спецсъдът нито е по-бърз, нито е по – професионален, коментира  Христо Иванов.  И цитира председателя на Венецианската комисия, според който “българската прокуратура не само не се бори с корупцията, тя е източник на корупция”. Преди дни, неговата партия  “Да, България” заедно с още четири поискаха отлагателно вето на “съдебните” закони от президента Румен Радев.

Много е трудно да се говори за това, че Делян Пеевски е бил ощетен от КТБ,  заяви той по повод изявлението на  председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Преди дни тя заяви, че не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. „Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”,  каза Менда Стоянова.

„Делян Пеевски е бил част от онази политическа среда, в която е ставало възможно изграждането на цялата тази политическа Пирамида, каквато представлява КТБ. Той е бил съществена част от договарянето например на трансферите на тези държавни средства, получавали са кредити, които не е много ясно в каква степен всички те са изплатени, с които е финансирана голяма част от разрастването на империята му”, смята  Христо Иванов.

„Г-жа Менда Стоянова бърка клиент на банка с вложител и пропуска, че важен вид категория клиенти на банките са кредитополучателите”, отбеляза той.

„Най-страшното е, че ние не просто ще запълним тази дупка със свои пари, а че КТБ продължава да бъде възможна и в момента и най-вероятно подобни ситуации, в които хора, упражняващи икономическо, медийно и политическо влияние, създават такива извънзаконни предприятия, и в момента продължават да се случват. Този модел на корупция по никакъв начин не е спрян и не е отречен от българския политически елит”, категоричен е бившият правосъден министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Изборът на европейски делегирани прокурори – неочакван шанс за ВСС *

Биляна Гяурова-Вегертседер   Миналата седмица парламентът окончателно прие законови промени, свързани със статута и избора …

ОСА предлага на МВР пет варианта за справяне с огромните струпвания пред дирекция “Мигриция”

Заради  тежката ситуация с пандемията от Ковид -19  “Обединението на свободните адвокати”  предлага на на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.