Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: Кариерните бонуси за членовете на ВСС са типична форма на политическа корупция!

Христо Иванов: Кариерните бонуси за членовете на ВСС са типична форма на политическа корупция!

Defakto.bg

  Трудно е да се говори, че Пеевски е ощетен от КТБ, смята бившият правосъден министър

Кариерните бонуси в съдебния закон, които  дават право на членовете на ВСС да посочват мястото,  което искат да заемат, като им изтече мандата, тази сутрин  пред  bTV Христо Иванов  определи като  възможност “ за тези които са слушкали да заемат длъжности без конкурси“.

Това е типична форма на политическа корупция, категоричен е бившият правосъден министър. Той заяви още, че под влияние на лобито на Цацаров са извършени промените в НПК, които прехвърлиха ВИП – корупцията от СГС в Специализирания наказателен съд.

Зо породен път имаме едно политическо решение, което предопределя една политизирана дейност, защото Спецсъдът нито е по-бърз, нито е по – професионален, коментира  Христо Иванов.  И цитира председателя на Венецианската комисия, според който „българската прокуратура не само не се бори с корупцията, тя е източник на корупция“. Преди дни, неговата партия  „Да, България“ заедно с още четири поискаха отлагателно вето на „съдебните“ закони от президента Румен Радев.

Много е трудно да се говори за това, че Делян Пеевски е бил ощетен от КТБ,  заяви той по повод изявлението на  председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Преди дни тя заяви, че не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. „Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”,  каза Менда Стоянова.

„Делян Пеевски е бил част от онази политическа среда, в която е ставало възможно изграждането на цялата тази политическа Пирамида, каквато представлява КТБ. Той е бил съществена част от договарянето например на трансферите на тези държавни средства, получавали са кредити, които не е много ясно в каква степен всички те са изплатени, с които е финансирана голяма част от разрастването на империята му”, смята  Христо Иванов.

„Г-жа Менда Стоянова бърка клиент на банка с вложител и пропуска, че важен вид категория клиенти на банките са кредитополучателите”, отбеляза той.

„Най-страшното е, че ние не просто ще запълним тази дупка със свои пари, а че КТБ продължава да бъде възможна и в момента и най-вероятно подобни ситуации, в които хора, упражняващи икономическо, медийно и политическо влияние, създават такива извънзаконни предприятия, и в момента продължават да се случват. Този модел на корупция по никакъв начин не е спрян и не е отречен от българския политически елит”, категоричен е бившият правосъден министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.