Последни новини
Home / Законът / Цветан Василев с иск срещу Пеевски и Цацаров по американския закон „Магнитски“

Цветан Василев с иск срещу Пеевски и Цацаров по американския закон „Магнитски“

Defakto.bg

Депутатът от ДПС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров са двамата, посочени в иска на Цветан Василев по американския закон „Магнитски“. Конкретно те са посочени като хората, нарушили най-много правата на банкера „в много отношения“.

Джоузеф Огъстин

Това обяви в интервю, дадено пред Ралица Василева за Би Ай Ти, американският адвокат Джоузеф Огъстин. Неговата кантора JWI ще се опита да задейства закрилата на бившия банкер по глобалния закон „Магнитски“ в САЩ, който най-общо обещава защита на хора, станали жертва на репресии във връзка с корупция, независимо в коя точка на света. А спрямо „нарушителите“ на правата се прилагат едностранни санкции като запор на всички техни авоари в САЩ и отнемане на правото на американска виза. Тези ограничения са безсрочни и могат да бъдат отменени само от президента.

Делян Пеевски

Конкретно в случая, ако изобщо се стигне до уважаване на иска на Василев, санкциите би трябвало да са спрямо посочените от него Пеевски и Цацаров.

За иска на бившия собственик на КТБ стана известно вчера от публикация в американското издание „The Hill“. В него се твърди, че това е първият иск по глобалния закон след редакциите му от миналата година.

Днес адвокат Огъстин поясни – защитниците работят заедно с бившия губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън и неговата фондация, които могат да задвижат закона „Магнитски“.

Сотир Цацаров

„Досега няма даден ход на дело по този международен закон, има няколко казуса, представени за разглеждане от Държавния департамент. Заедно с фондацията „Ричардсън“ ще подготвим иск за Държавния департамент. Когато той приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите. Ако и оттам искът получи „да“, може да стигне до бюрото на президента, който има 120 дни да даде или откаже одобрение“, описа процедурата адвокат Огъстин.

Преди въобще да се повдигне въпроса за иск по „Магнитски“ кантората е направила проучване на казуса „КТБ“, в което е установила, че банката е била платежоспособна, както и редица факти като например, че Пееевски е взел 200 милиона евро невърнати кредити, имало е нахлуване на „отряд за бързо реагиране“ в банката (очевидно става дума за акцията, разпоредена от прокуратурата), както и че нито БНБ, нито друг отговорен орган не се е намесил, за да не бъде ликвидиран трезорът.

Законът „Магнитски“ е приет през 2012 г. след смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, разкрил злоупотреби на държавни чиновници, в затвора. Насочен е първоначално срещу нарушаване на права в Русия, но от 2016 г. обсегът му е разширен. А президентът Доналд Тръмп е дал заявки, че е готов да прилага „Магнитски“.

Василев иска да осигури независимо американско разследване на фалита на КТБ и да бъде изслушан там, е обяснил пред „Сега“ един от българските му адвокати Христо Ботев.

В същото време у нас спецправосъдието трябва да стартира процеса срещу бившия собственик на КТБ и още 17 човека по обвинения за организирана престъпна група, присвоявания, длъжностни престъпления. Срещу Цветан Василев, който е в Белград без изгледи за скорошен отговор на българското искане за неговата екстрадиция, процесът ще се води задочно – както му бяха повдигнати и обвиненията. Прокуратурата гръмко обяви финала на работата си по това дело, сравни го с кацане с дизелов двигател на луната, представи на публиката „общ поглед“ върху казуса, специално нае печатарска машина за произвеждането на над 210 000 страници с обвиненията срещу Василев и останалите. А, въпреки искането на защитата за публично разпределение на делото, в деня след внасянето на обвинителиня акт то вече се сдоби с докладчик – съдия Виржиния Петрова от спецсъда.

Формално искът на Василев по закона „Магнитски“ няма да се отрази на наказателното му преследване в България. Но – да видим.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.