Последни новини
Home / Законът / Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Президентът Тръмп е добре информиран за иска на Цветан Василев

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Президентът Тръмп е добре информиран за иска на Цветан Василев

Defakto.bg

Сигурен съм, че президентът Тръмп е добре информиран за иска на Цветан Василев по закона “Магнитски”, ние сме наясно с този случай – това обяви посланикът на САЩ Ерик Рубин. “Става дума за правен казус, който няма да коментирам, по него трябва да се произнесат съдебните власти тук и в Америка”, добави дипломатът в интервю за Нова тв.

Миналата седмица американското издание “The Hill” огласи новината, че бившият мажоритарен собственик на КТБ е сезирал властите на САЩ по закона “Магнитски”, предвиждащ закрила на хора от всички точки на света, чиито права са били нарушени във връзка с корупция. Впоследствие американският адвокат на Василев Джоузеф Огъстин обяви, че искът е насочен срещу Делян Пеевски и Сотир Цацаров като хора, нарушили “най-много права на банкера в най-много отношения”. Санкциите, най-общо, биха могли да се сведат до замразяване на авоари в САЩ и забрана за влизане в страната.

Днес посланик Рубин опроверга появили се информации, че от правителството и главния прокурор са търсили среща с него. “Разговорите вървят само по дипломатически канали”, заяви Ерик Рубин.

По отношение на съдебната реформа и твърденията за намеса на САЩ в нея, посланикът каза: “В последните 25 г. Америка направи много за съдебната власт в България, без съмнение има още много какво да се свърши, ние подкрепяме съдебната реформа. Но не се опитваме да я подтикнем в определена посока, помощта върви през неправителствени организации, ичито усилия ние подкрепяме,  да се твърди намеса обаче е абсолютно погрешно. В същото време хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе, а това е много странно”.

На въпрос на чия страна би застанал в избора Цацаров или Панов, дипломатът заяви: “Не вземам страна. Ние подкрепяме върховенството на закона, но не можем да подкрепим един човек срещу друг, не сме партизани и няма да позволим да бъдем въвлечени в междуличностни конфликти”.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.