Последни новини
Home / Законът / Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Президентът Тръмп е добре информиран за иска на Цветан Василев

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Президентът Тръмп е добре информиран за иска на Цветан Василев

Defakto.bg

Сигурен съм, че президентът Тръмп е добре информиран за иска на Цветан Василев по закона „Магнитски“, ние сме наясно с този случай – това обяви посланикът на САЩ Ерик Рубин. „Става дума за правен казус, който няма да коментирам, по него трябва да се произнесат съдебните власти тук и в Америка“, добави дипломатът в интервю за Нова тв.

Миналата седмица американското издание „The Hill“ огласи новината, че бившият мажоритарен собственик на КТБ е сезирал властите на САЩ по закона „Магнитски“, предвиждащ закрила на хора от всички точки на света, чиито права са били нарушени във връзка с корупция. Впоследствие американският адвокат на Василев Джоузеф Огъстин обяви, че искът е насочен срещу Делян Пеевски и Сотир Цацаров като хора, нарушили „най-много права на банкера в най-много отношения“. Санкциите, най-общо, биха могли да се сведат до замразяване на авоари в САЩ и забрана за влизане в страната.

Днес посланик Рубин опроверга появили се информации, че от правителството и главния прокурор са търсили среща с него. „Разговорите вървят само по дипломатически канали“, заяви Ерик Рубин.

По отношение на съдебната реформа и твърденията за намеса на САЩ в нея, посланикът каза: „В последните 25 г. Америка направи много за съдебната власт в България, без съмнение има още много какво да се свърши, ние подкрепяме съдебната реформа. Но не се опитваме да я подтикнем в определена посока, помощта върви през неправителствени организации, ичито усилия ние подкрепяме,  да се твърди намеса обаче е абсолютно погрешно. В същото време хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе, а това е много странно“.

На въпрос на чия страна би застанал в избора Цацаров или Панов, дипломатът заяви: „Не вземам страна. Ние подкрепяме върховенството на закона, но не можем да подкрепим един човек срещу друг, не сме партизани и няма да позволим да бъдем въвлечени в междуличностни конфликти“.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.