Последни новини
Home / Законът / Президентът с вето за орязания съдебен контрол в екозакона

Президентът с вето за орязания съдебен контрол в екозакона

Defakto.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за околната среда, с които бе окастрен съдебният контрол при изграждането на обекти от национално и стратегическо значение. Указът за връщането е от днес.

За вето настояха в обръщение до държавния глава 27 неправителствени организации. Работодателите пък застанаха зад поправките и го призоваха да пусне закона.

„Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие.

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване  опазването на околната среда, държавата трябва да създава  не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане.  Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство.

Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността“, съобщиха от президентството.

В мотивите към ветото пише още: „Считам, че бързината не може да бъде ценност над законността дори при реализирането на стратегически важни обекти, когато това може да създаде риск от непоправими екологични последици“.

Президентът сочи и друго: „Законът за изменение и допълнение на Закона за околната среда беше приет за 16 дни, считано от законодателната инициатива на народни представители, при съкратен срок за предложения между двете гласувания, при съществени допълнения, направени след започнато второ гласуване. Такива отклонения от нормалното протичане на законодателния процес не следва да се допускат, особено когато се отнася до правните механизми за опазване на околната среда“.

Със сходна законодателна техника – скорострелно и без предварително обществено обсъждане 44-о Народно събрание прие и промени в съдебния закон. По тях също се чака думата на президента.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.