Последни новини
Home / Законът / Комисията по правни въпроси на ВСС срещу задължителното отстраняване на магистрати

Комисията по правни въпроси на ВСС срещу задължителното отстраняване на магистрати

Defakto.bg

Становището по промените в ЗСВ на практика е призив за президентско вето

Единодушно, правната комисия на ВСС се обяви срещу задължителното и безкрайно отстраняване на магистрати, въведено с последните промени в Закона за съдебната власт. Становището й, разпространено днес, е с призив към „органите, участващи в законодателния процес във всички негови фази“ да намерят друго решение на проблема. На практика призивът е към президента Радев да наложи вето на поправката.

Юлиана Колева

Като комисия ние не можем директно да се обърнем към президента, това би могло да стане само с решение на пленума на ВСС, обясни пред De Fakto председателят на правната комисия Юлиана Колева.

По въпроса бе свикан извънреден пленум на 3 август, но тогава кадровиците нямаха становище по поправките в ЗСВ, тъй като от парламента не им бяха изпратили окончателното гласуваните текстове. Те са били получени във ВСС едва в понеделник, а правната комисия е успяла да се събере в сряда. За свикване на пленум в момента не може да става и дума – повечето от членовете на съвета са в отпуск.

По принцип правната комисия бе взела на прицел и други от поправките, скорострелно одобрени от депутатите на 27 юли – последния им работен ден преди лятната ваканция. Имаше критики и към кадровите бонуси за членовете на ВСС, както и към разширената забрана за търговска дейност на магистратите. Единодушие в неприемането е събрала обаче само промяната за отстраняването на съдиите, прокурорите и следователите. Членове на правната комисия са Юлиана Колева, Юлия Ковачева, Светла Петкова, Михаил Кожарев, Каролина Неделчева, Магдалена Лазарова, Незабравка Стоева, Калин Калпакчиев.

Срокът за налагане на президентско вето изтича на 14 август, а утре има брой на „Държавен вестник“.

Ето пълният текст на становището на правната комисия на ВСС:

До изменението на чл. 230 от ЗСВ /ДВ бр. 62/2016 г./ временното отстраняване от длъжност на съдия, прокурор и следовател е разделено в две хипотези. При привличането на лице, заемащо някоя от посочените длъжности като обвиняем за престъпление, свързано със служебните му действия /аргумент от чл. 132 от КРБ/, то задължително се отстранява временно от длъжност до приключване на наказателното производство. Във всички останали случаи, когато срещу съдия, прокурор или следовател е образувано наказателно производство от общ характер, временното отстраняване от длъжност е предоставено на преценката на Висшия съдебен съвет.

В началото на 2016 г. тези разпоредби на чл. 230 ал. 1 и 2 от ЗСВ са атакувани пред Конституционния съд с твърдение за противоконституционност, поради съществено нарушаване на принципа на пропорционалност между посочената временна мярка, налагана без ограничаване във времето и без възможност за последващ съдебен контрол, и правото на труд и обществено осигуряване, свободата за избор на професия и други основни права и свободи. Искането е широко подкрепено от  Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт, както и от неправителствени и професионални организации.

Междувременно,  с двете поредни изменения на чл. 230 от ЗСВ през 2016 г., възможността за временно отстраняване от длъжност във всички случаи на образуване на наказателно производство по преценка на Висшия съдебен съвет отпада, като остава само задължението му да приложи тази мярка в случаите на привличането на съдия, прокурор или следовател като обвиняем за престъпление, свързано със служебните му действия.

При обсъжданията на проектите за  изменения и допълнения на ЗСВ се търси формула, която да осигури баланс между оправданата обществена нетърпимост към  факта, че обвинени в престъпление съдии, прокурори и следователи продължават да участват в правораздавателната дейност и правно положение, което да реши въпроса за съразмерността при временното отстраняване от длъжност.

С изменението на чл. 230 ал. 1 от ЗСВ, прието на 27.07.2017 г., търсеният баланс не е намерен. Направената промяна не предвижда право на пълноценна защита на отстранения. Актът на постановлението за привличане като обвиняем, което не подлежи на съдебен контрол, е достатъчно основание за отстраняване. Висшият съдебен съвет е задължен във всички случаи на повдигане на обвинение от общ характер, без оглед на неговата тежест, степен на обоснованост и вид на вмененото престъпление, да прилага временното отстраняване от длъжност. С новата редакция съществува  опасност от несъразмерна рестрикция, която да се отрази на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Това състояние е не по-малко опасно за правораздавателния процес от положението, при което привлечените като обвиняеми лица продължават да изпълняват функциите си.                Комисията по правни и институционални въпроси на Висшия съдебен съвет призовава органите, които участват в законодателния процес във всички негови фази, да потърсят решение, което не създава за съдиите, прокурорите и следователите условия за неоправдано лишаване от правото да упражняват професията си и надвишаващо обществения интерес от прилагането на мярката „временно отстраняване от длъжност”.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.