Последни новини
Home / Законът / След НПК, президентът Радев пусна без вето и съдебния закон

След НПК, президентът Радев пусна без вето и съдебния закон

Defakto.bg

Поправките излизат в утрешния брой на “Държавен вестник”

След като отказа да спре промените в НПК, президентът Румен Радев пуска без вето и поправките в Закона за съдебната власт. Те излизат в утрешния брой на “Държавен вестник”, става ясно от страницата на парламента.

Така въпреки призивите на Съюза на юристите, Съюза на съдиите, та и на ВСС дори промените, даващи кариерни бонуси на кадровиците, въвеждащи задължително отстраняване на магистратите, стига да им е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер и главният прокурор да го поиска, опасно разширяващи границите на “търговската дейност”, забранена за съдии, прокурори и следователи, скоро ще влязат в сила.

По ирония на съдбата днес правната комисия на ВСС недвусмислено подкани президента да спре поне безогледното отстраняване на магистратите от длъжност и да даде възможност на парламента да се поправи. Всуе!

Държавният глава не дължи обяснения защо отказва вето. И, както не разбрахме по какви причини пусна поправките в НПК, най-притеснителната от които бе прехвърлянето на т.нар. “корупционни” дела срещу депутати, министри, магистрати и др. на спецправосъдието (което го превръща в извънредно правосъдие, според убеждението на ред правници), така явно ще тънем в неведение и дали президентът наистина смята, че всичко в ЗСВ е наред. А, ако не смята така, защо не упражнява правото си на вето?

Онзи ден Румен Радев върна за ново обсъждане поправките в Закона за околната среда, като в мотивите за ветото си посочи включително опорочената процедура по тяхното приемане.

Промените в Закона за съдебната власт също не издържат дори и проверка за процедурата – минаха без да са подложени на обществено обсъждане, без съгласуване с ВСС (въпреки че в собствения си правилник парламентът е записал подобно свое задължение), без…

Това е положението. Остава Конституционният съд, ако някой го сезира.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.