Последни новини
Home / Законът / След НПК, президентът Радев пусна без вето и съдебния закон

След НПК, президентът Радев пусна без вето и съдебния закон

Defakto.bg

Поправките излизат в утрешния брой на „Държавен вестник“

След като отказа да спре промените в НПК, президентът Румен Радев пуска без вето и поправките в Закона за съдебната власт. Те излизат в утрешния брой на „Държавен вестник“, става ясно от страницата на парламента.

Така въпреки призивите на Съюза на юристите, Съюза на съдиите, та и на ВСС дори промените, даващи кариерни бонуси на кадровиците, въвеждащи задължително отстраняване на магистратите, стига да им е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер и главният прокурор да го поиска, опасно разширяващи границите на „търговската дейност“, забранена за съдии, прокурори и следователи, скоро ще влязат в сила.

По ирония на съдбата днес правната комисия на ВСС недвусмислено подкани президента да спре поне безогледното отстраняване на магистратите от длъжност и да даде възможност на парламента да се поправи. Всуе!

Държавният глава не дължи обяснения защо отказва вето. И, както не разбрахме по какви причини пусна поправките в НПК, най-притеснителната от които бе прехвърлянето на т.нар. „корупционни“ дела срещу депутати, министри, магистрати и др. на спецправосъдието (което го превръща в извънредно правосъдие, според убеждението на ред правници), така явно ще тънем в неведение и дали президентът наистина смята, че всичко в ЗСВ е наред. А, ако не смята така, защо не упражнява правото си на вето?

Онзи ден Румен Радев върна за ново обсъждане поправките в Закона за околната среда, като в мотивите за ветото си посочи включително опорочената процедура по тяхното приемане.

Промените в Закона за съдебната власт също не издържат дори и проверка за процедурата – минаха без да са подложени на обществено обсъждане, без съгласуване с ВСС (въпреки че в собствения си правилник парламентът е записал подобно свое задължение), без…

Това е положението. Остава Конституционният съд, ако някой го сезира.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.