Последни новини
Home / Избрано / ЗАКОНЪТ „МАГНИТСКИ” КАТО ДАМОКЛИЕВ МЕЧ В КАЗУСА КТБ

ЗАКОНЪТ „МАГНИТСКИ” КАТО ДАМОКЛИЕВ МЕЧ В КАЗУСА КТБ

Defakto.bg

Петър Обретенов 

  Не е новина от особена важност, че Цветан Василев е сезирал американските власти с иск по закона „ Магнитски”, който предвижда закрила на всеки жител на планетата, чиито права са били нарушени във връзка с негови опити да разкрие корупция. Василев е обвиняем и, както казва главният прокурор, той е свободен да се защитава по всички предвидени в законите начини.

Новина от първостепенна важност – за българските политици, за правораздаветелните органи и най –вече: за главния прокурор – е излизащото извън рамките на нормалната дипломатическа активност, изявление на американския посланик Ерик Рубен: сигурен е, че президентът Тръмп е добре информиран за иска на Цветан Василев и, че американските власти са наясно с този случай. По него, като правен казус,”трябва да се произнесат съдебните власти тук и в Америка”.

Аз не съм сигурен, че президентът Тръмп е изобщо чувал за иска на Цв. Василев, но съм абсолютно сигурен, че американското посолство ( а и не само то) , както и някои други американски органи, имат добра информация за истинските причини и виновници за фалита на КТБ. Посланик Рубен не е случайно изпратен в България. Той идва от Москва, а много в нашата действителност, преди всичко – в икономическите отношения, е повлияно от практики, които са характерни за руската действителност, след рухването на тоталитарния модел. За него едва ли са тайна икономическите лостове, които движат българската икономика. Фактът, че той си позволи не съвсем дипломатичния демарш по един български правен казус, е сигурен белег, че неговата информация далеч надхвърля онова, което се съдържа в хилядите страници на обвинителния акт и която българските политици и отговорни институци с особено старание се мъчат да прикрият от широката обществена аудитория. Едва ли искът на Цветан Василев ще стигне до бюрото на американския президент, но със свързването на казуса КТБ със закона „ Магнитски” се поставя Дамоклиев меч над българската прокуратура, съд и най – вече: политическа класа. Трябва да внимават! Това, което лесно минава в нас, трудно ще издържи  критична външна оценка, която не е повлияна от зависимостите, които царуват днес в българската действителност. Съдбата на Цветан Василев едва ли много вълнува американските власти, но от времето на посланик Сол Полански, посланиците винаги са следяли кой управлява и как се управлява България и дискретно, а понякога – и не съвсем дискретно, са се намесвали, за да ни държат в руслото на своите политически цели, виждания и принципи. А поне до избирането на Тръмп, спазването на човешките права и защитата им от независим съд, дали от вкоренено от цялата история на страната убеждение или лицимерно, е  крайъгълен камък на американската политика. Законът    „ Магнитски”, в който, според посланика се вписва казусът КТБ, е израз именно на тези политически принципи.

Така че, от сега нататък, българският съд, прокуратура и политическа класа, трябва да имат едно наум: мечът на Дамокъл виси над тях.

 

*Авторът е юрист с дългогодишен стаж. Бил е съдия и народен представител във Великото народно събрание, секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието, парламентарен секретар на същото, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В момента е адвокат.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

Съдия Даниела Талева встъпи в длъжност „ад хок прокурор“ по преписки срещу и.ф. главен прокурор Сарафов

Даниела Талева пое функциите си като първия прокурор по разследването на главния прокурор и неговите …

2 коментара

  1. Андрей

    Успя да ни излъжи с няколко милиарда, сега се опитва и с Тръмп да ни лъже!

  2. Значи това са пъни глупости. Василев не се категоризира по никакъв начин според Закона МАгнистски и нямам никакъв шанс американцте да спасят тоя престъпник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.