Последни новини
Home / Законът / Обръщение на ССБ към съдиите: Взеха ни на прицел и със закон, изберете дали оставате с нас!

Обръщение на ССБ към съдиите: Взеха ни на прицел и със закон, изберете дали оставате с нас!

Defakto.bg

Съсловната организация сезира ЕК и Евросъда в Страсбург за промените в съдебния закон

След като президентът не спря промените в съдебния закон, те влизат в сила на 15 август, а оттогава ще важи и въведеното с тях задължение магистратите изрично да декларират и членството си в съсловни организации. Няма съмнение, че това е „сплашваща“ мярка, насочена най-вече към Съюза на съдиите и неговите членове – това заявяват днес от Управителния съвет на ССБ.

В обръщение към колегите си, от организацията ги приканват свободно да направят своя избор дали да останат в редиците на Съюза на съдиите и да платят цената за това. От своя страна, от ССБ са категорични – ще сезират Еврокомисията и Евросъда по правата на човека в Страсбург за скандалните поправки.

На снимката горе: Декември 2015 г., безпрецедентният протест на съдии в тоги пред Съдебната палата в защита на реформата. Голяма част от тях са членове на ССБ

Ето пълният текст на обръщението:

 

До

съдиите в България

 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

 

Уважаеми колеги,

с приетия на 27.07.2017 г. § 7 Закон за изменение и допълнение на ЗСВ се въвежда задължение за деклариране пред Висшия съдебен съвет, в едномесечен срок от влизането на закона в сила, на членство в организации с нестопанска цел, от които не са изключени професионалните организации. Това означава, че съдиите, членуващи в ССБ следва да подадат декларации за членството си в професионалната организация.

ССБ отправи призив до президента да упражни правомощието си за налагане на вето на приетия закон по съображения, че освен посочената по-горе разпоредба, са приети и други, които са противоконституционни и не по-малко опасни – задължителното и неподлежащо на никаква преценка отстраняване на магистрат, срещу когото е повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер; „кариерните бонуси“ за членовете на ВСС и на ИВСС. Президентът не върна закона за ново обсъждане в Народното събрание, той е публикуван в Държавен вестник на 11.08.2017 г. и влиза в сила от 15.08.2017 г. Срокът за подаване на декларация за членство в професионална организация изтича на 14.09.2017 г.

Управителният съвет на ССБ отбелязва, че досега нито един от членовете на организацията не е изключен заради неплащане на членски внос, както и че подобно основание за изключване не е изрично предвидено в сега действащия Устав, а преди не е представлявало такова за автоматично изключване.

„Сковаващият ефект“ на задължението за деклариране на членство в професионална организация спрямо свободното упражняване на правото на сдружаване, отчетен и от най-авторитетните международни магистратски организации – Международната съдийска асоциация и МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) в техни становища от миналата и настоящата година, несъмнено има „благодатна“ почва за развитие там, където съсловната организация и нейните членове се стигматизират открито. Известно е агресивното отношение на членове на ВСС и на представители на другите две власти към асоциираните със ССБ.

Именно този „сковаващ ефект“ бе целен (дори и неприкрито) с въвеждането на посоченото изискване, маскирано като осигуряващо „прозрачност“. Дали той ще бъде постигнат обаче не зависи нито от законодателната,  нито от изпълнителната власт. Зависи само от съдебната. Досега системата като цяло е проявявала завидна имунна способност да устои на всевъзможни опити за инфектирането й чрез най-разнообразни „сплашвания“. Тъкмо здравата тъкан на масовото и ежедневно съдийско приличие поддържа независимостта на съдебната власт. Но и то се нуждае от непрестанни усилия, за да не бъде уязвено или сломено. А тези усилия не са по силите на един човек. ССБ заема позиция по всеки законодателен въпрос и всеки проблем, свързан със съдебната система. Това е трудно постижимо за професионалното битие на отделния съдия, натоварен с тежката задача да правораздава качествено и в разумен срок. Задачата на професионалните сдружения е те да поемат тези усилия, отстоявайки всеобщия интерес и интегритет на гилдията, както и независимостта на съда и на отделния съдия, когато има посегателства. Професионален дълг на съдийското сдружение е да бъде ревностен блюстител на върховенството на правото.

Не се изключва тези ценности да не се припознават от другите две власти. Вероятно затова, а и в контекста на постигнатото досега, нашата съсловна организация е неприкрит обект на прицел. Въпреки външните и вътрешните критики към дейността й, резултатите от последната явно я определят като заслужаваща неутрализирането й цел. Изкушението да се заключи, че това е вид самостойно признание за постигнатото от ССБ е нескромно и недостойно, но изглежда като че да е факт, че отсъствието на подобна съсловна организация, би улеснило опитите за посегателства връз съда.

Скъпи колеги, всеки е в правото си да избере как да процедира оттук насетне. Избралите да останат членове на ССБ следва да декларират до 14.09.2017 г. пред ВСС, че са членове на организацията. Желаещите да напуснат могат да сторят това чрез подаване на едностранно изявление.

Съюзът на съдиите в България ще продължи да бъде организация, стояща зад каузата на правосъдието и на съдиите.

Уведомяваме ви, че УС на ССБ взе решение да сезира ЕК и ЕСПЧ във връзка с последните законодателни изменения и в момента предприема действия в тази насока.

 

София,                                                       Управителен съвет

11.08.2017 г.                                             на Съюза на съдиите

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.