Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: „Отстрелването“ на Георги Гатев е симптоматично, не бих се изненадал от конфликт между прокуратурата и ДПС

Бойко Рашков: „Отстрелването“ на Георги Гатев е симптоматично, не бих се изненадал от конфликт между прокуратурата и ДПС

Defakto.bg

Търсих официално среща със Сотир Цацаров, той не реагира

Има връзка между „отстрелването“ на зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев, факта, че той е бил излъчен от ДПС и медийните публикации от последните дни, в които се твърди, че се подготвя разследване и даже арест на Ахмед Доган. Това предположи председателят на Бюрото Бойко Рашков в интервю за Нова тв.

„Има симптоми в тази насока, възраждат се някои идеи за подновяване на разследване срещу политически лица“, заяви Рашков.

На въпрос има или, според него, конфликт между прокуратурата и ДПС, отговорът бе: „Не бих се изненадал от абсолютно нищо. Но не искам да въвличам бюрото в тези битки, ние сме независим държавен

Бойко Рашков бе категоричен – Георги Гатев е уважаван юрист, унижен по недостоен начин със съвместни усилия на прокуратурата и „Агенцията за държавна сигурност“ (по време на цялото интервю той именно така именуваше ДАНС). И повтори вече заявеното от него – тези две институции очевидно не харесват дейността на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), някой иска да върне времената на безконтролното подслушване, репликата „не е за телефон“ отново е жива.

Повод за коментара на Рашков бе скандалното отнемане на допуска до класифицирана информация на Георги Гатев от страна на ДАНС, предшествано от подробно съобщение на прокуратурата, в което като „грехове“ на юриста се сочеха негови контакти с обвиняеми и подсъдим, на които съдействал да подадат искания за проверка дали спрямо тях неправомерно са използвани СРС. С какво точно юристът и известен адвокат е нарушил закона и застрашил националната сигурност така и не се разбра.

Съобщението на прокуратурата бе „смехотворно“, категоричен бе Бойко Рашков. Но от държавното обвинение отказали да чуят позицията на Бюрото. „Потърсих официално многократно главния прокурор, той не се отзова на поканата да проведем разговор. Аз правя каквото трябва, пък да става каквото ще“, заяви Рашков.

Отбеляза създадената „симбиоза“ между „Агенцията за държавна сигурност“ и т.нар.специално звено на прокуратурата („Антикорупция“ – б.р.), при която се подават сигнали от „единия в другия кабинет“, прокуратурата образува проверка, а после ДАНС отнема допуска до класифицирана информация. В тази връзка Рашков напомни, че Конституционният съд зачерта като противоконституционна нормата, позволяваща при образуване на досъдебно производство автоматично да се отнема достъпа до тайна информация като нарушаваща презумпцията за невинност.

За четирите си години съществуване Бюрото е получило около 300 искания за проверка от граждани дали са били обект на незаконен контрол. „Да, има такива случаи и спрямо депутати, магистрати, членове на ВСС, неудобни на властта. Лично аз съм съдействал на колеги да напишат правилно молбите си, така че имат основание да ми отнемат и на мен допуска!“, обяви Рашков.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.