Последни новини
Home / Законът / Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство: Борисов ви въвлича в корупционен скандал заради „Цанков камък“

Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство: Борисов ви въвлича в корупционен скандал заради „Цанков камък“

Defakto.bg

Лидерът на БСП завежда дела срещу всички, обвързали я с проекта

Новият скандал с „Цанков камък“ се разраства. След като вчера депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Александър Ненков внесоха сигнал до главния прокурор Цацаров с искане за ново разследване на хидропроекта, днес последва реакция от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Макар че, според мнозина, в акцията „Цанков камък“ на прицел основно е почетният вече председател на ДПС Ахмед Доган, в изявленията на ГЕРБ се сочеше и Нинова като зам.-министър на енергетиката, по чието време е бил реализиран проектът.

На директен въпрос дали сигналът е насочен срещу Ахмед Доган пред bTV днес Александър Ненков каза, че той не бил срещу конкретни личности. „Много хора са замесени“, обяви още депутатът от ГЕРБ (син на конституционния съдия Румен Ненков). Заяви още, че проектът е икономически нерентабилен, защото никога няма да си върне инвестицията от 1 млрд. лв. – за миналата година ВЕЦ-ът е продал електроенергия за 15 млн. лв., а предстои ремонт на съоръжението за 80 хил. лв.

От своя страна пресцентърът на БСП разпространи следната позиция на Корнелия Нинова:

1. Депозирам до главния прокурор писмо, в което питам – при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира ли по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество моето име.

2. Завеждам дела на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този проект и правеха внушения, че съм корумпирана – така, както на 23.05.2017 г. заведох дело на лицето Бойко Методиев Борисов за твърдението му, че съм била член на СДС и за това, че ме нарече „г-жа Лъжа“. Както той, така и всички, които сега ме обвързват с проекта „Цанков камък“, ще отговарят в съда, където ще трябва да доказват несъществуващи факти.

3. Изпращам писмо до посланика на Австрия в България, като го моля той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта „Цанков камък“ като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.

Както е известно този проект е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането. През 2004 г. е сключено споразумение с „Verbundplan“ GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: “ Аlpine“, „Vatech hydro“ и „Verbundplan“. Моля австрийската страна да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе – участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици. Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект. Вярваме, че тя може да победи паралелната държава, която днес прикрива кражбите си с манипулации и лъжи.“

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Иван Гешев не отговаря на критериите за поста, който заема

Необходима е промяна в правомощията на главния прокурор. Това може да стане лесно с промяна …

Задържаха 42-годишен мъж, заподозрян, че е организирал тегленето на над 53 млн. лева за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“

ГДБОП  задържа 42 – годишен  мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.